Sambandet mellan övervikt och bristen på syskon har noterats förr i en studie från Norge, men nu har 12 700 barn från åtta länder kollats och man har tagit hänsyn till en rad faktorer som till exempel föräldrarnas vikt och barnets födelsevikt.
Man har också tittat på hur länge barnen varit syskonlösa.
– Risken ökar ju längre tid barnet inte har haft några syskon, säger Monica Hunsberger, forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.
Arbetet är del av ett europeiskt forskningsprojekt kallat Idefics som studerar livsstil, diet och fetma på barn mellan två och tio år.
Riktigt varför de syskonlösa barnen blir fetare än de som har bröder och systrar är oklart.
– Vi tror att det finns en rad faktorer som kan spela in och det kommer vi att studera i kommande forskningsprojekt, säger Hunsberger.
En orsak kan vara all den uppmärksamhet det syskonlösa barnet får från föräldrarna utan att ha någon bror eller syster att behöva dela den med.
Om de därmed blir bortskämda eller om det mera handlar om curlingföräldrars iver att underlätta för sitt enda barn är inte lätt att reda ut.
Barnen utan syskon lever enligt studien oftare i hushåll med lägre utbildningsnivå, leker mera sällan utomhus och har oftare tv i sitt sovrum. I Italien har 64,9 procent av barnen egen tv, i Sverige är siffran 20,1. Svenska barn leker tre timmar om dagen utomhus, estländska barn bara 2, 1 timmar.
Syskonlösa barn i sydeuropeiska länder blir oftare feta jämfört med syskonlösa barn i norr. Varför vet man inte. Inte heller vad det innebär om barnen går på dagis eller i skolan och ses till av andra än föräldrarna delar av dagen.
– Det har inte studerats än, säger Hunsberger. Men det är en intressant fråga.
I den svenska delen av studien räknas 9,5 procent av barnen som överviktiga. I Italien är siffran 41,9 procent, på Cypern 24,6 procent. Andel överviktiga barn i studien: Italien 41,9 procent Cypern 24,6 Spanien 20,4 Ungern 16,3 Tyskland 14,8 Estland 14,0 Sverige 9,5 Belgien 7,7 Totalt granskades 12 720 barn. (TT)Fakta:Få överviktiga i Belgien