Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/europeiska-stenmonument-tros-harstamma-fran-frankrike/

Vetenskap

Europeiska stenmonument tros härstamma från Frankrike

Bild 1 av 2
Foto: Ashley Cooper/REX
Bild 2 av 2
Foto: Erich Lessing/IBL

Ursprunget till alla tusentals år gamla stenmonument som finns runtom i Europa har länge varit en fråga för forskningen. Arkeologen Bettina Schulz Paulsson, Göteborgs universitet, har nu presenterat en studie som pekar ut nordvästra Frankrike som monumentens ursprung.

Ossi Carp
Rätta artikel

Antalet megalitiska monument – stora stenformationer – runtom i Europa uppskattas till omkring 35.000 och tidigare har en spekulation varit att deras ursprung är den så kallade Främre Orienten varifrån de kommit med handelsresande eller prästerskap. Schulz Paulssons djupstudier i ämnet under tio års tid har lett till en helt annan slutsats som publiceras i vetenskapliga tidskriften PNAS.

Med bland annat över 2.400 kol 14-mätningar på mängder av platser har hon kunnat lokalisera nordvästra Frankrike som den plats monumenten började byggas uppemot 5.000 år före vår tideräkning och varifrån konceptet sedan spridits snabbt längs kusterna ner till Medelhavet och upp till Skandinavien. Spridningen ger oss nycklar till bland annat hur utvecklad sjöfarten varit.

De megalitiska monumenten har det gemensamt att stenblocken är synnerligen stora och många har fungerat som gravplatser för en eller flera personer, alternativt för religiösa ändamål eller en kombination av flera funktioner. Schulz Paulssons kollega, Kristian Kristiansen, påpekar för New York Times att den färska rapporten överensstämmer med de senaste genetiska rönen om folkförflyttningar.