Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Facebook kan avslöja mer om dig än ett möte

Du avslöjar mer om dig själv än du kanske tror på sociala medier. Personligheten syns tydligare på Facebook än när vi möts i verkligheten.

I den norska tv-serien ”Skam” sitter huvudpersonen Sana och tittar på en bild på Facebook, utan att märka att klasskompisen Isak sätter sig bredvid.

– Vem är det, frågar han. Heter inte han Mikael, eller nåt? Hur känner du dem?

Sana slår snabbt igen datorn, och visar att hon inte kan prata eftersom lektionen börjar.

Scenen är viktig. Vi får reda på att Sana känner till något som hänt i det förflutna, där Mikael var inblandad och som Isak vill veta mer om, men att hon bevarar hemligheten för att skydda andra.

På Facebook kan du upptäcka oväntade saker om dina bekanta. Din trevliga arbetskamrat delar länkar med åsikter du inte trodde att hon hade. Din tysta gamla klasskompis från grundskolan visar sig vara fenomenal på att formulera roliga statusar, och delar dessutom många av dina intressen. Grannens bilder från semestern berättar en helt annan historia än den hon förmodligen hade avsett.

Vi försöker hela tiden bedöma människor omkring oss. Och det kan vara lättare att göra det på Facebook än när vi träffar någon ansikte mot ansikte för första gången, menar Helen Wall, forskare vid psykologiska institutionen på Edge Hill University i Lancashire i England.

– Vid det första mötet brukar människor ofta försöka visa sig från sin bästa sida. Vissa personlighetsdrag kan därför vara lättare att upptäcka på Facebook, säger hon.

På Facebook väljer vi själva vad vi visar upp, men det är ändå svårare att kontrollera helhetsbilden som andra får av oss där.

– Det unika med Facebook är att vi inte till 100 procent kan styra hur vi uppfattas, eftersom där finns foton, kommentarer och liknande från vänner, vänners vänner och släktingar. Med denna brokiga samling av kontakter får den som ser vår profil också tillgång till hur vår familj, våra vänner och kollegor uppfattar oss och vad de vet om oss, säger Helen Wall.

Helen Wall och hennes medarbetare undersöker hur vi använder sociala medier för att bedöma andras personlighet.

– När vi psykologer ska ta reda på vem en person är kan vi be dem att fylla i ett personlighetstest. Men vi kan också be vänner och kollegor som känner personen väl att värdera personligheten, säger hon.

Det unika med Facebook är att vi inte till 100 procent kan styra hur vi uppfattas, eftersom där finns foton, kommentarer och liknande från vänner, vänners vänner och släktingar.

Utifrånperspektivet från människor i personens närhet är ofta mycket viktigt för att hjälpa psykologer att förstå vem han eller hon verkligen är, menar Helen Wall.

– På Facebook får vi tillgång till all denna information i ett slag, så att vi kan få en mångfacetterad bild som spänner över flera olika sammanhang i en persons liv. Det kan vara mycket svårt att få veta sådant vid första mötet med någon, säger hon.

Psykologer använder ofta fem olika karaktärsdrag för att beskriva en personlighet: öppenhet för nya erfarenheter, utåtriktning, samvetsgrannhet, känslomässig stabilitet och vänlighet. Vissa av dragen är lättare att upptäcka på sociala medier än i personliga möten, enligt flera studier, bland annat en som Helen Wall och hennes medarbetare publicerade i tidskriften Computers in Human Behavior förra året.

– Hittills tyder beläggen på att vi är bra på att identifiera öppenhet, till exempel fantasi, nyfikenhet, öppenhet för nya erfarenheter och kreativitet, online. Vid första mötet med någon är det inte alls lika lätt att upptäcka, säger hon.

Deltagarna i studierna fick bedöma okända människors personlighet utifrån hela eller delar av deras Facebooksidor. Forskarna jämförde bedömningarna med resultat från personlighetstester.

– Att få en uppfattning om nivån av öppenhet kan vara viktigt för att till exempel förstå hur mottaglig någon är för nya idéer. Facebook verkar vara ett bra ställe att upptäcka det. Där ser vi människors intressen och vilka grupper de tillhör, och foton som kan visa att de varit ute på olika slags resor, säger Helen Wall.

Även hur samvetsgranna vi är verkar synas tydligare på nätet.

Resultaten skulle kunna tyda på att dejtingappar är ett bra sätt att hitta en partner, men Helen Wall vill inte dra slutsatserna för långt.

– Det är viktigt att vara medveten om vad olika plattformar avslöjar om oss. Människor är komplexa. Vissa personlighetstyper är lättare att känna igen än andra, vissa människor är bättre personlighetskännare än andra, och vissa sammanhang erbjuder fler ledtrådar om vilka vi är. Facebook är unikt, med information både från personen själv och från andra, säger hon.

På nätet har vi också andra möjligheter att ljuga om oss själva.

– Det kan vara lättare eftersom vi kan redigera, och till exempel radera vad vi har sagt. Vi kan också svara med tidsfördröjning – en lyx vi inte har när vi möts ansikte mot ansikte, säger Helen Wall.

När vi träffas kan vi ha ögonkontakt, och ser nickningar och gester och hör tonfall och tvekan i rösten.

– Online finns andra signaler, som emojier och skiljetecken, som vi kan försöka tyda för att avgöra hur uppriktig någon är. Men det kan vara mycket svårt, säger Helen Wall.

Själv finns Helen Wall inte på Facebook längre.

– Det var ett rent personligt beslut. Men många av mina nära vänner använder Facebook, och gillar det, och det är jättebra, säger hon.

Twitter använder hon däremot ofta.

– Det är ett utmärkt sätt att dela och lära sig om pågående forskning. Ofta använder jag Twitter för att öka medvetenheten om mentala problem, särskilt hos små barn, eftersom det är ett växande samhällsproblem som vi måste bemöta, säger Helen Wall.

Hon har alltid varit intresserad av människors beteende, och vad som får oss att göra, säga och känna det vi gör. I fem år arbetade hon i en tvärvetenskaplig grupp med bland annat socialarbetare och psykologer vid den brittiska statliga organisationen National health service, NHS, som är ansvarig för landets offentliga sjukvård.

– Där blev jag ständigt fascinerad av hur skilda uppfattningar vi kunde ha om samma patient, och vilka konsekvenser det fick för behandlingen. Om en patient ansågs vara introvert skulle gruppterapi troligen vara en mindre lämplig behandlingsform, men hade vi verkligen bedömt personen rätt?

Det var många gånger mycket stora åsiktsskillnader i gruppen.

– Människor är ofta övertygade om att de är bra på att bedöma andras personlighet. Fast många studier tyder på att vi inte är så bra som vi tror. Men i vissa sammanhang är det enklare, och vissa personlighetstyper är lättare att känna igen, säger Helen Wall.

Läs mer: Utredare vill se 13-årsgräns för Facebook

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.