Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Farlig rök ett hälsohot för miljarder

En tredjedel av världens befolkning använder kol och ved för att laga mat och värma upp sina bostäder.
En tredjedel av världens befolkning använder kol och ved för att laga mat och värma upp sina bostäder. Foto: PhotoStock-Israel / Alamy

Nästan tre miljarder människor i världen riskerar hälsa och liv när de använder ved och kol för matlagning, uppvärmning och belysning. Allra mest utsatta är kvinnor och barn i världens fattigaste områden.

Luftföroreningar inomhus från eldning med kol och ved dödar uppskattningsvis mellan tre och en halv och fyra miljoner människor i världen varje år enligt en studie i dagens nummer av tidskriften The Lancet Respiratory Medicine. Rök från öppna eldar och enkla kaminer i dåligt ventilerade rum kan ge nivåer av föroreningar som är tre gånger högre än på en gata i London. Människor som andas in luften kan drabbas av luftvägsinfektioner, lunginflammation, KOL, astma och lungcancer.

En tredjedel av världens befolkning, främst i Asien och Afrika, använder kol och ved för att laga mat och värma upp sina bostäder. Kvinnor och barn som lever i extrem fattigdom är mest utsatta för föroreningarna inomhus. I de flesta kulturer lagar kvinnorna maten hemma medan de minsta barnen sitter på deras ryggar eller sover nära elden. Riktigt små barnen är extra känsliga för föroreningarna, och kvinnor och barn i fattiga områden har också svårt att få tillgång till den avancerade sjukvård som krävs för behandling av luftvägsinfektioner och lungcancer.

Forskarna bakom studien menar det målet långsiktigt måste vara att ge alla människor tillgång till ren energi. Redan nu måste insatser sättas in för att de mest utsatta människorna får renare bränslen och spisar som ger tillräckligt rena utsläpp, och dessutom är effektiva, hållbara och inte för dyra.

– Vi måste öka medvetenheten om vilket enormt hälsoproblem detta är och vilka enorma kostnader det leder till för samhället. Detta kan inte lösas om inte det globala samfundet förstår omfattningen, och tillsammans förbinder sig att göra något åt det, säger professor William Martin vid Ohio State University i USA.

Läs mer på DN Vetenskap på söndag.

Antal dödsfall orsakade av risker i miljön i hela världen år 2010

Luftföroreningar inomhus: 3,55 miljoner

Luftföroreningar utomhus: 3,22 miljoner

Miljörisker på arbetet (till exempel cancer- eller astmaframkallande ämnen och luftföroreningar): 0,85 miljoner

Blyexponering: 0,67 miljoner

Passiv rökning: 0,60 miljoner

Otillräckliga sanitära anläggningar: 0,24 miljoner

Bristande tillgång till rent vatten: 0,12 miljoner

Radon i bostadshus: 0,10 miljoner

Källa: The Lancet Respiratory Medicin Commission

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.