Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Fel kost kan ge depression

En kost med mycket söta drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin ökar risken för depression, visar en ny studie från USA.

Forskare från Harvard fann att kvinnor som fick i sig mycket av dessa livsmedel löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de med en mindre inflammationsdrivande kost, skriver Svenska Dagbladet.

Vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och gröna blad tycks däremot skydda mot inflammation. Forskarna betonar att inget enskilt livsmedel ensamt kan orsaka depression, utan det handlar om dieten som en helhet.

De lyfter också fram nyttan av traditionell medelhavskost.

Under senare år har forskare pekat på sambandet mellan ständigt pågående, låggradiga inflammationer – och hjärtsjukdomar, diabetes, stroke, cancer och demens. Att den västerländska maten med sockerhaltiga drycker, vitt mjöl och margarin driver inflammationer anses vedertaget. Nu kan kosten också kopplas till psykisk ohälsa.

I studien, där man i 12 år från 1996 och framåt följt över 43000 kvinnor i åldern 50-77 år, är sambandet tydligast mellan den femtedel som åt mest eller minst av dieter som orsakar eller skyddar mot inflammation.

Fetma är sedan tidigare kopplat till depression, men i studien är effekten av inflammationsdrivande mat oberoende av kroppsvikt, skriver SvD.

Det finns tidigare studier som kopplar matvanor till depression och även inflammation till depression. Men den här studien är den första som väger in matens inflammationsdrivande effekt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.