Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Fem områden där människor misstrott vetenskapen

Foto: Alamy

Fem konspirationsteorier som har fått spridning och orsakat död och lidande.

Foto: Pontus Lundahl/TT

1. Klimatförändringarna

Klimatpanelen IPCC:s rapport från 2014 om läget för klimatet visar så tydligt det går att våra utsläpp av växthusgaser leder till högre medeltemperaturer, stigande havsnivåer, torka, översvämningar, extremt väder, smältande glaciärer och försurade oceaner. I stort sett alla världens klimatforskare håller med. Trots det tvivlar alla republikanernas presidentkandidater på att det stämmer.

– Jag tror att det finns väder. Jag tror att det finns förändringar, och jag tror att det går upp och det går ner, och det går upp igen. Och det varierar under år och århundraden, men jag är inte troende, och vi har mycket större problem, sa Donald Trump i en intervju amerikansk radio i september.

Foto: K.M. Chaudary/AP

2. Poliovaccin

1988 startades arbetet för att helt utrota polio, och sedan dess har antalet sjuka minskat med mer än 99 procent. Nu sprids sjukdomen bara i två länder: Pakistan och Afghanistan.

Polio drabbar framför allt barn under fem år. En av 200 smittade drabbas av förlamning, och av dem dör mellan fem och tio procent.

Det finns ingen verksam behandling mot sjukdomen. Om den ska kunna utrotas måste vi fortsätta med vaccinationerna i hela världen så länge den finns kvar någonstans.

I Pakistan har minst 70 sjukvårdsarbetare som vaccinerar barn dödats de senaste fem åren. Militanta islamister är emot vaccinationerna, som de menar att det är en västerländsk konspiration för att sterilisera pakistanska barn.

Foto: Alamy

3. Hiv

De franska virologerna Luc Montagnier och Françoise Barré-Sinoussi fann hiv-virus i lymfkörtlarna hos aidssjuka 1983. Därför fick de Nobelpriset 2008.

Men hiv-förnekarna tvivlar antingen helt och håller på att viruset existerar eller på att det leder till aids. De kan tro att det är en konspiration gör att förhindra homosexualitet, eller ha teorier om att sjukdomen orsakas av olika kombinationer av sexuellt beteende, undernäring, dåliga sanitära förhållanden, droger, blödarsjuka eller hiv-läkemedel.

Rörelsen fick stort politiskt inflytande i Sydafrika när Thabo Mbeki var president 1999 - 2008. Det ledde till att hiv-smittade avråddes från verksam behandling. Uppskattningsvis ledde regimens inställning till hiv och aids till 330 000 aidsrelaterade dödsfall.

Foto: Paul Sakuma/AP

4. Cancerbehandling

Företaget Apples grundare Steve Jobs är en av de mest kända personer som avstått från traditionell cancerbehandling till förmån för alternativmedicin. Många hävdar att behandlingarna bara är ett sätt för läkemedelsföretagen att tjäna pengar.

2003 fick Steve Jobs veta att han hade en tumör på bukspottskörteln. Det var en ovanlig sort som växer långsamt och därför är lätt att behandla.

Men Steve Jobs ville inte operera bort tumören. Under nio månader försökte han bota cancern med akupunktur, kosttillägg och juicer.

När han till slut opererades hade cancern spridit sig så mycket att den inte längre gick att bota. Han fick även strålbehandling och en levertransplantation, men avled ändå i oktober 2011.

Foto: Alamy

5. Hygien

Ignaz Semmelweis blev chef över första förlossningskliniken vid Wiens allmänna sjukhus 1846. På kliniken arbetade medicinstudenter, och dödligheten i barnsängsfeber var tre gånger högre än på den andra kliniken, där barnmorskeelever arbetade.

Bakterier var ännu inte upptäckta. Men när en av hans vänner dog i symtom som liknade barnsängsfeber efter att ha stuckit sig i fingret under en obduktion misstänkte Semmelweis att läkarstudenterna kunde ha med sig sjukdomspartiklar från lik de obducerat till de födande kvinnorna.

När han lät alla tvätta händerna med klorerad kalk före förlossningarna sjönk dödligheten till liknande nivå som på andra kliniken.

Men läkarna hade svårt att tro på teorin, som blev accepterad först efter hans död.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.