Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Fetmakirurgi minskar risken för åldersdiabetes

Efter fetmaoperationen har Pirkko Foster både tappat kilon och blivit av med sitt höga blodsocker.
Efter fetmaoperationen har Pirkko Foster både tappat kilon och blivit av med sitt höga blodsocker. Foto: Joakim Roos. Grafik: DN
Fetmakirurgi minskar risken att få åldersdiabetes med mer än 80 procent. Det visar svenska forskare för första gången i en stor studie. Resultatet kan få stor betydelse för vem som får chansen till operation.

– Vi blev själva förvånade över att ingreppet ger ett sånt kraftfullt och långvarigt skydd mot åldersdiabetes, säger Lars Sjöström, professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Han har tillsammans med bland andra forskarna Lena Carlsson och Markku Peltonen undersökt hur effektivt fetmakirurgi förhindrar typ 2-diabetes (åldersdiabetes) jämfört med traditionell vård mot fetma. Studien publiceras i dag i medicintidskriften The New England Journal of Medicine.

I studien jämfördes drygt 1 600 personer som gjort en övervikts­operation med en kontrollgrupp med över 1 700 lika överviktiga personer, som bara fick sedvanliga kost- och motionsråd. Alla var friska och hade ett BMI från 34 och uppåt.

Efter 15 år hade 392 personer i kontrollgruppen insjuknat i åldersdiabetes, jämfört med 110 personer som fått kirurgi.

– Det betyder att 38 procent av kontrollpersonerna fick åldersdiabetes jämfört med 13 procent bland de opererade. Det visar att det går att förebygga sjukdomen med kirurgi, säger Lars Sjöström.

Deltagarna ingår i den så kallade SOS-studien, som följer närmare 2 000 svenskar som har fått sin magsäck förminskad för 12–25 år sedan. Forskarna har tidigare visat att kirurgin minskar risken för tidig död, hjärtinfarkt och stroke med mellan 30 till 40 procent.

Omkring 9 000 personer opereras mot fetma varje år. I dag krävs ett BMI, eller kroppsmasseindex, på minst 35 för att få göra ingreppet inom den offentliga sjukvården. Det motsvarar en kvinna som är 1,67 meter lång och väger 98 kilo.

Som DN tidigare har skildrat i artikelserien ”Det fetare Sverige” ifrågasätter allt fler läkare om rätt personer får chansen till operation.

Nu menar Lena Carlsson, som är professor vid Sahlgrenska akademin, att den nya studien innebär ett nytt sätt att se på vem som bör opereras.

– I dag stirrar vi oss blinda på BMI och tror att den som är fetast eller sjukast har störst nytta av kirurgin. Men ingen av våra studier stöder det. Vi bör i stället troligen också operera dem som ännu inte insjuknat, men som är i riskzonen på grund av förhöjt blodsocker, säger hon.

Det behöver enligt Lena Carlsson inte leda till fler operationer.

– Nej, vi kommer ju att välja and­ra personer, de som riskerar att få följdsjukdomar.

Studien visar att om läkarna opererar 13 personer så skyddas 10 av dem mot åldersdiabetes.

– Operationerna är mycket kostnadseffektiva. Troligen sparar samhället stora pengar på dem och det undersöker vi nu i en ny studie, säger Lars Sjöström.

Välkommen att följa DN.se även på Twitter.

285 miljoner har åldersdiabetes

Deltagarna i den nya SOS-studien (The Swedish Obese Subjects) opererades med tre olika metoder: gastrisk bypass, reglerbart magsäcksband (gastric banding) eller vertical banded gastroplasty. Risken för typ 2-diabetes (ålders­diabetes) var jämförbar mellan de olika metoderna.

Viktminskningen och förändringar i olika signalsystem i mag-tarmkanalen verkar minska risken för åldersdiabetes.

Omkring 285 miljoner människor i hela världen har åldersdiabetes. År 2030 beräknas antalet vara 439 miljoner.

Omkring 350 000 personer har åldersdiabetes, som leder till nedsatt känslighet för insulin i muskler och fettceller

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.