Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Fett inget nödvändigt ont

All heder åt Socialstyrelsens sakkunniga! Christian Berne och hans kolleger har uppenbarligen satt sig ner och förutsättningslöst tittat på den forskning som faktiskt finns om dietbehandling mot fetma och typ 2-diabetes.

Det är modigt gjort, i en fråga där hela vården är nedlusad av religiös övertygelse och okunnig tvärsäkerhet.

Granskarna har kommit fram till att den kontroversiella läkaren Annika Dahlqvist har en del på fötterna när hon rekommenderar diabetespatienter att undvika kolhydrater.

Hennes råd är åtminstone inte värre än den gängse dogmen inom sjukvården: att folk som behöver gå ner i vikt till varje pris ska undvika just fett. Det hade även jag kunnat förklara för Socialstyrelsen.

De hade också kunnat läsa sammanställningar från den framstående organisationen för medicinsk granskning, Cochrane. (Det har Berne och kompani säkert gjort.) Cochrane slog i somras fast att så kallad GI-kost har visat sig mer effektiv än fettsnål kost för folk som vill gå ner i vikt.

När det gäller typ 2-diabetes finns knappt någon välgjord forskning som visar att någon speciell kost skulle vara bättre än någon annan. Däremot finns massor av studier som styrker att motion är mycket välgörande.

Men typ 2-diabetes beror ofta på fetma. För fetma finns en handfull välgjorda studier som sträcker sig upp till ett års uppföljning. Ingen visar att fettsnål kost skulle vara särskilt överlägsen. Några tyder på att det kvittar om man drar ner på fettet eller på kolhydraterna. Och ytterligare några pekar mot att en kost med lågt glykemiskt index är överlägsen för folk som bantar.

Lågt glykemiskt index kan man uppnå på olika sätt. Man kan välja att äta långsamma kolhydrater, som bönor, linser och korngryn i stället för vitt bröd, potatis och socker. Man också välja mer extrema dieter med ytterst lite kolhydrater. Annika Dahlqvist förespråkar en sådan diet, med bara 10 procent kolhydrater.

En snarlik diet, Atkins, visade allra bäst resultat i en stor amerikansk jämförelse för något år sedan. Denna studie, som löpte över ett år, visade också att de som hade ätit Atkinsdiet hade lika bra eller bättre värden än de som åt fettsnål diet. Ingenting tydde på att deras kolhydratsnåla diet skulle vara farlig.

Nu ska man inte svälja allt som Annika Dahlquist och Atkins förespråkare påstår. De har en del idéer om hur dieten skulle fungera som verkar svajiga. Och att just fläsk skulle vara så välgörande, tror jag inte att vetenskapen har stöd för.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.