Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fjallrav-vandrade-350-mil-fran-norge-till-kanada/

Vetenskap

Fjällräv vandrade 350 mil – från Norge till Kanada

Fjällräven blir mellan 3 och 6 år och väger upp till 7,5 kilo. Bilden visar inte fjällräven i texten. Foto: Tommy Andersson

En fjällräv har tagit sig över havsisen från Svalbard i Europa till Kanada i Nordamerika. Vandringen på 76 dagar är rekordsnabb och har förbluffat forskarna vid norska Polarinstitutet. 

– Vi trodde först inte att det var sant, säger forskaren Eva Fuglei till The Guardian.

Rävhonans exceptionella bedrift kunde följas av forskarna via en sändare som de fäste på djuret i juli 2017. Den visar att honan lämnade Spetsbergen i Norge 26 mars 2018 och kom till Grönland efter 21 dagar den 16 april, en etapp på 1 512 kilometer. 

Därefter fortsatte vandringen till ön Ellesmere i Kanada som fjällräven kom till den 1 juli 2018. Hela vandringen på 3 500 kilometer tog 76 dagar. 

Enligt forskarna på Polarinstitutet är det den hittills längsta och snabbaste vandring som någonsin har dokumenterats, till en början trodde de inte ens att det var sant. De trodde att sändaren kanske hade ramlat av eller att rävhonan hade hoppat ombord på en båt. 

– Men det går inga båtar så långt upp på havsisen, så vi fick inse att det var räven som hade gått sträckan, säger Eva Fuglei till The Guardian.

https://twitter.com/NorskPolar/status/1143839024567730176

Havsisen spelar en nyckelroll för fjällrävens förflyttning mellan områden, möta andra populationer och att hitta mat. Men detta är första gången som forskare har dokumenterat i detalj hur arten rör sig mellan kontinenter och ekosystem i Arktis. 

Sändaren visar att räven har gått i en medelhastighet av 46,3 kilometer per dygn. Den längsta sträckan under en dag var 155 kilometer på istäcket i norra Grönland. 

Under färden livnärde sig honan främst på marina fåglar medan den på ön Ellesmere i huvudsak ätit lämlar, vilket visar på en förmåga att byta ekosystem, enligt forskarna.

Vandringen har även väckt en oro över klimatförändringens påverkan på havsisen som kan slå mot djurs förmåga att migrera. 

– Uppvärmningen i Arktis går skrämmande fort. Därför måste vi snabbt minska koldioxidutsläppen för att förhindra att isen försvinner på sommaren, säger Norges klimat- och miljöminister Ola Elvestuen i ett uttalande till institutet. 

Rävhonans fortsatta öde är inte känd, GPS-sändare slutade fungera i februari i år.

Vandringen finns beskriven på Polarinstitutets hemsida.