Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 22:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fjarran-smaplaneten-arrokoth-avgor-konflikt-om-planeternas-uppkomst/

Vetenskap

Fjärran småplaneten Arrokoth kullkastar teori om planeternas uppkomst

Småplaneten Arrokoth (tidigare kallad Ultima Thule) i Kuiperbältet är den mest avlägsna himlakropp som har studerats på nära håll. Rymdsonden New Horizons flög förbi 1 januari 2019. De nya närbilderna ger forskarna avgörande insikter om småplanetens form och struktur, och därigenom dess ursprung.
Småplaneten Arrokoth (tidigare kallad Ultima Thule) i Kuiperbältet är den mest avlägsna himlakropp som har studerats på nära håll. Rymdsonden New Horizons flög förbi 1 januari 2019. De nya närbilderna ger forskarna avgörande insikter om småplanetens form och struktur, och därigenom dess ursprung. Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Roman Tkachenko

SEATTLE. Arrokoth, den mest avlägsna himlakropp som studerats på nära håll, visar att den tidigare dominerande teorin om hur planeterna uppkom inte stämmer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in