Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Flytande katter och vaginal musik: IgNobelpristagare kommer till Stockholm

IgNobelpristagaren Marc-Antoine Fardin
IgNobelpristagaren Marc-Antoine Fardin

IgNobelpriset kommer till Stockholm i veckan. Marc-Antoine Fardin, som fick fysikpriset för att ha visat att katter är vätskor, är en av föreläsarna.

Vad kommer din föreläsning att handla om?

– Om metoderna vi har för att skilja de traditionella materietillstånden fast, flytande och gas, illustrerad på ett system som vi alla känner till: katter.

Är katter vätskor?

– Katter kan, liksom många andra komplexa material, ha egenskaper som kännetecknar olika materietillstånd, till exempel fast eller vätska.

Varför började du studera flytande katter?

– Jag såg ett inlägg på nätet med rubriken Är katter vätskor?, utifrån definitionen av en vätska som ett material som ändrar form så att den fyller upp sin behållare. Jag tänkte att det kunde vara ett roligt exempel för att visa på några av de faktiska problemen i reologin, alltså läran om flöden.

Har IgNobelpriset förändrat ditt liv?

– Nej, förutom att folk ställer den frågan ibland.

Fortsätter du att studera katter eller andra djur, eller andra vätskor?

– För närvarande arbetar jag inte med djur, men med de celler och vävnader som de består av. I vår forskargrupp på Institut Jacques Monod i Paris studerar vi biomekaniken hos grupper av celler, och undersöker hur kategorier som fast eller flytande kan användas för att öka vår förståelse. Vävnader bör vara elastiska och inte ge efter för övergående påfrestningar, men de måste också flyta sakta, exempelvis i sårläkningsprocessen.

Fakta:Fyra pristagare i Stockholm

Marc Abrahams, instiftaren av IgNobel-priset som belönar forskning som får dig att skratta och sedan tänka, är i Stockholm tillsammans med fyra pristagare:

Marc-Antoine Fardin, fysik, för sin studie om ifall katter kan ses som vätskor. 

Álex García-Faura och Marisa López-Tejón, obstetrik, för studier om hur musik som spelas inne i den gravida kvinnans vagina påverkar fostret.

Bruno Verschuere, psykologi, för att ha frågat tusen lögnare hur ofta de ljuger, och bestämt sig för att lita på deras svar.

Föreställningar:

Torsdag 5 april, 15.00-16.30, Karolinska institutet, Berzelius väg 3, Solna, föreläsningssal Retzius. 

Fredag 6 april, 12.30-14.00, Stockholms universitet, Studenthuset, Universitetsvägen 2B, Galleriet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.