Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 06:00 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/flytande-katter-stora-gubboron-kvinnliga-penisar-spillt-kaffe-och-acklig-ost/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Flytande katter, stora gubböron, kvinnliga penisar, spillt kaffe och äcklig ost

Är katter flytande eller solida, eller både och? Forskning om det får årets Ignobel-pris i fysik.
Är katter flytande eller solida, eller både och? Forskning om det får årets Ignobel-pris i fysik.

Att katter är vätskor, hur hjärnan avskyr ost, att vi spiller mindre kaffe om vi går baklänges och att krokodilkramar leder till riskfyllt spelbeteende är några upptäckter som får 2017 års Ignobelpris.

Årets Ignobelpris, som belönar forskning som först får dig att skratta, sedan att tänka, delades på torsdagskvällen ut i den historiska Sanders Theater vid Harvarduniversitetet i Boston inför 1.100 åskådare som traditionsenligt kastade pappersflygplan på varandra och på scenen.

– Äntligen tog jag mig till Harvard. Fast kanske inte på det sätt jag hade tänkt mig, säger Matthew Rockloff, professor i psykologi vid Central Queensland University i Bundaberg i Australien.

Tillsammans med doktoranden Nancy Greer vid samma universitet får han IgNobelpriset i ekonomi. De har visat att människor som just har hållit i en krokodil satsar mer pengar på spelautomater än andra.

– Det var den allra första vetenskapliga studien jag gjorde, säger Nancy Greer.

Fysikpristagaren Marc-Antoine Fardin vid École Normale Supérieure i Lyon i Frankrike ville gå till botten med påståenden som sprids på internet om att katter är vätskor, eftersom de precis som vätskor fyller upp byrålådor, kartonger, burkar, vaser, handfat och annat de lägger sig i. Han fann att det så kallade Deborahtalet är mycket lågt för katter, vilket betyder att de verkligen är flytande. Han liknar dem vid studslera (silly putty på engelska), en leksak som ibland fungerar som en studsboll och ibland är flytande. Dessutom undersökte han om virvlar kan uppstå när en katt i en burk eller ett glas snurrar runt.

– Jag vill också särskilt framhålla att inga katter kom till skada under studien, säger Marc-Antoine Fardin.

IgNobel.

Biologi

Kvinnlig penis och manlig vagina

En grupp insektsforskare får årets biologipris för upptäckten att honorna hos barklöss av släktet Neotrogla har en penis, även kallad gynosom, och hanarna en vagina. Neotrogla lever i torra grottor i Brasilien, och äter fladdermusspillning, som är en begränsad resurs. Under parningen, som kan pågå i upp till 70 timmar, sväller gynosomen upp och små hullingar håller fast hanen så att honan får spermier och näringsrik sädesvätska.

Kognition

Vem är du, vem är jag?

Människor, även ansiktsblinda, har lättare att känna igen sitt eget ansikte än andras på kort. Men vuxna enäggstvillingar kan ha svårt att skilja på foton av sig själva och sin tvilling. Extra svårt är det för tvillingar med otrygg, ambivalent och undvikande inställning till relationer, och för dem som själva tycker att de är mycket lika sin tvilling. Forskarna bakom upptäckten får årets pris i kognition.

Medicin

Var avsky för ost sitter i hjärnan

Hungriga franska försökspersoner, som antingen älskar ost eller avskyr det, fick känna lukten av och se bilder på mögelost, cheddar, getost, gruyère, parmesan och tomme, och, som jämförelse, gurka, fänkål, champinjoner, paté, jordnötter och pizza, samtidigt som deras hjärnaktivitet mättes av en magnetkamera. Hjärnans belöningssystem reagerar starkt på ost hos dem som tycker att det är äckligt, fann forskarna, som själva belönas med medicinpriset.

Strömningsmekanik

Varför kaffet spills

Priset i strömningsteknik går till koreanen Jiwon Han, som undersökt varför vi nästan alltid spiller när vi bär kaffe i en kopp men inte samma mängd vätska i ett rödvinsglas. Han har också visat att spill kan undvikas om koppen bärs i ett klogrepp eller om vi går baklänges - fast då ökar istället risken att snubbla på en sten, eller krocka med en kollega, särskilt om även hen går baklänges, vilket definitivt leder till spillt kaffe.

Nutrition

Hårig vampyr dricker människoblod

Det första beviset för att fladdermusen Hårig vampyr, Diphylla ecaudata, gärna dricker människoblod belönas med årets pris i nutrition. Håriga vampyrer lever annars uteslutande på blod från fåglar, men när forskarna undersökte avföring från fladdermöss i de torra Caatingaområdena i den brasilianska delstaten Pernambuco, där det är ont om vilda fåglar, fann de DNA från tamhöns och människor.

Anatomi

Varför får gamla män stora öron?

Att äldre män ofta har stora öron är en vanlig iakttagelse. För att undersöka om den stämmer mätte fyra brittiska läkare längden på vänstra ytterörat hos sammanlagt 206 patienter, mellan 30 och 93 år gamla, som sökte vård för andra åkommor. De fann att örat i genomsnitt blir 0,22 millimeter längre varje år. Varför öronen blir större trots att resten av kroppen har slutat växa besvaras inte av studien, som får årets pris i anatomi.

Obstetrik

Vaginal musik, om fostret själv får välja

En grupp spanska forskare får priset i obstetrik för att ha visat att foster reagerar mer på musik om den spelas inne i mammans vagina. Fostrens ansiktsrörelser registrerades med ultraljud när ett flöjtsolo spelades antingen i hörlurar på mammans mage eller på lägre volym i en specialdesignad vaginalhögtalare. Högtalaren säljs nu under namnet Babypod till blivande föräldrar som vill spela musik för sina ofödda barn.

Fred

Didjeridu hjälper mot snarkning

Didjeridu, ett australiensiskt blåsinstrument som normalt tillverkat av eukalyptusgrenar urholkade av termiter, är en effektiv behandling mot sömnapné och snarkning. Snarkande tyskar, de flesta män i 50-årsåldern, som spelade 20 minuter om dagen i fyra månader rapporterade mindre trötthet, och deras partners att de snarkade mindre, utan negativa bieffekter. Forskarna bakom studien får årets fredspris.

Fysik

Katter är vätskor

Fysikpriset går till reologen Marc-Antoine Fardin. Reologi handlar om hur material deformeras, och det så kallade Deborahtalet, eller hur snabbt ett material fyller en behållare, visar hur flytande det är. Deborahtalet för en katt i en låda, en burk eller ett handfat är vanligen mycket lågt, vilket betyder att katter kan ses som vätskor. Äldre katter är också mer flytande än livliga kattungar.

Ekonomi

Krokodiler ökar riskfyllt spelbeteende

Personer som just har hållit i en meterlång saltvattenskrokodil satsar mer pengar på spelautomater än andra, särskilt om de redan tidigare har uppvisat ett riskfyllt spelbeteende. Undantaget är riskspelare som förknippar spelande med negativa känslor. Hos dem ledde kroppskontakt med en krokodil till att de satsade mindre än genomsnitt på automaterna. Studien gjordes i Australien, och forskarna får årets ekonomipris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.