Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

FN undersöker plastpartiklar i flaskvatten

Mängder av plastsopor har samlats på den 2,5 km långa stranden i Versova i Mumbai, Indien.
Mängder av plastsopor har samlats på den 2,5 km långa stranden i Versova i Mumbai, Indien. Foto: Rajanish Kakade/AP

FN ska nu undersöka hur stort problem det är att flaskvatten innehåller mikroplaster. Initiativet tas sedan en stor undersökning funnit höga halter av mikroskopiska plastpartiklar i vatten på flaska. Ingen vet ännu säkert hur hälsan påverkas.

Trots mängder av studier som visar att mikroskopiska plastpartiklar finns i princip överallt i miljön och att vi inte kan undvika att få i oss dem är det oklart vilka effekter detta har på vår hälsa.

Nu ska FN-organet WHO undersöka hur mycket plast vi får i oss via flaskvatten och vad det har för betydelse.

Initiativet tas sedan ett internationellt journalistnätverk låtit göra omfattande undersökningar av kran- och flaskvatten och funnit plast nästan överallt. Den senaste granskningen gäller vatten på flaska.

I varje enskild liter vatten är mängderna små. Nyckelfrågan, säger WHO:s vatten- och sanitetssamordnare Bruce Gordon till BBC, är om ett livslångt intag av mikroplastpartiklar kan ha en hälsoeffekt.

– Vare sig det gäller plastens komponenter, huruvida det kan finnas skadliga beståndsdelar eller hur de faktiska partiklarna kan påverka kroppen finns helt enkelt inte tillräckligt med forskning för att ge oss svaret, säger Gordon.

– Normalt anger vi ett säkert gränsvärde, men för att kunna definiera ett sådant behöver vi förstå om dessa partiklar är farliga och vid vilka koncentrationer.

Bruce Gordon säger att han inte vill skrämma någon, och han betonar att det förorenade vatten som miljontals människor i fattiga länder tvingas dricka är ett betydligt större vattenburet miljö- och hälsoproblem.

Men han inser samtidigt att folk som oroas av rapporterna om plast i vatten kommer att vända sig till WHO för råd, och då behöver kunskapen finnas.

I höstas lät journalistnätverket Orb Media göra en stor undersökning av plasthalter i dricksvatten. Forskare i Minnesota granskade prover från 159 platser runt om i världen. Det visade sig att 83 procent av proverna var kontaminerade med mikroplast. Av de europeiska proverna var 72 procent plastförorenade.

Foto: Claudio Bresciani/TT

I en ny undersökning från Orb Media har amerikanska forskare tagit reda på hur mycket plast det finns i vatten på flaska. Över 250 flaskor från 11 tillverkare i 9 länder har granskats.

Mängderna mikroplastpartiklar som hittats varierar mycket stort, även mellan flaskor från samma tillverkare och rent av från samma kartong.

Producenter, bland andra Nestlé, som står för de högsta halterna i undersökningen, medger att deras vatten innehåller plastpartiklar men ifrågasätter undersökningens metoder och menar att man överskattat andelen plast bland alla de partiklar man hittat.

En stor del av de granskade partiklarna tros ha kommit från flaskornas korkar, eftersom de bestått av en sorts plast som är vanlig i just korktillverkning.

Allt fler undersökningar världen över ger belägg för att det finns mikroplaster i snart sagt allt som haft kontakt med havet eller annat vatten.

Det har inte bara visats att havsvatten i sig innehåller plastpartiklar, även på stora djup, utan sådana har även befunnits finnas i bland annat arktisk is, havssalt, fisk, öl, sediment och avföring från pälssälar på Antarktis.

Det som saknas är kunskap om hur detta påverkar djur och människor.

”Juryn överlägger fortfarande”, brukar det ibland heta om frågor som inte är avgjorda. 

– Den vetenskapliga litteraturen säger att i den här frågan har juryn ännu inte gett sig i väg för att överlägga. Den har inte ens sammankallats, säger Michael Walker, rådgivare till den brittiska regeringen i kemikaliefrågor, till BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.