Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 13:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forlagen-borde-ta-storre-ansvar-for-faktagranskning/

Vetenskap

”Förlagen borde ta större ansvar för faktagranskning”

Soki Chois bok ”Kimchi och kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” får hård kritik Foto: Stefan Tell/Bonnier Fakta, illustration: Bonnier Fakta

En populär bok om tarmbakterier får nu hård kritik från svenska experter för överdrifter och feltolkningar. Fysiologerna Maria Ahlsén och Jessica Norrbom menar att faktaböcker om mat och hälsa ofta innehåller fel som kan påverka människors hälsa och tycker att de borde granskas innan utgivning.

Rätta artikel

Den storsäljande boken ”Kimchi och kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna” får hård kritik av ledande svenska experter i en granskning i podden ”Sinnessjukt” för att överdriva kunskapsläget och feltolka studier om kopplingen mellan tarmfloran och psykiska sjukdomar.

Detta är inget isolerat exempel på en överdriven hälsobok, menar Maria Ahlsén och Jessica Norrbom som båda är verksamma vid Karolinska institutet. De skrev nyligen en debattartikel på DN Debatt där de påpekade att många populära hälsoböcker innehåller allvarliga fel och efterlyste en oberoende granskning av de böcker som påstår sig vara faktabaserade. Förslaget har fått både positiv och negativ respons.

– Vi tänker att detta skulle vara till hjälp för både läsare, författare och förlag. Men vi vill vara tydliga med att vi inte förespråkar någon censur. Man skulle fortfarande kunna skriva vad man vill, men då ge ut den som en inspirationsbok. Om det ska vara en faktabok så vore det att föredra om den också är granskad. Om man vill ge ut en bok som säger sig vara baserad på vetenskap och fakta, då borde man vara mån om att det ska vara så korrekt som möjligt, säger Jessica Norrbom, som är medicine doktor och forskare vid Karolinska institutet.

Det ges ut en mängd populärvetenskapliga böcker i Sverige varje år. Maria Ahlsén och Jessica Norrbom menar att många av dem så klart är korrekta, men att det är just inom kost och hälsa som många böcker är överdrivna.

– De flesta vill göra någon hälsorelaterad förändring. Kosten är ett ganska enkelt sätt för att påverka sin hälsa, träning upplevs ofta som mycket jobbigare. Om man då läser i en bok att man bara behöver äta mer yoghurt eller gurkmeja, det vore ju underbart. Men problemet är att det kan få allvarliga konsekvenser om läsaren följer råd som upplevs vara faktabaserade men som det saknas evidens för i dag, säger Maria Ahlsén, som är medicine doktor och projektkoordinator vid Karolinska institutet.

I Sverige är det författaren själv som är ansvarig för sin bok, inte förlaget eller förläggaren. Maria Ahlsén och Jessica Norrbom tycker att bokförlagen borde ta ett större ansvar för de böcker de ger ut. 

Somliga förlag faktagranskar förvisso sina böcker, men det är inte alltid boken granskas av en forskare eller en annan expert inom det forskningsområde som boken handlar om. Det händer också att bara små delar av boken granskas.

– Förlagen säger ofta att de vill sprida kunskap om forskning och att de tror att läsarna själv kan bedöma innehållet. Men det stämmer inte, vi träffar massor av människor som blivit oroliga när de har läst något i en hälsobok. Läsarna litar på böcker som skrivs av personer med doktorstitlar eller som står under faktasektionen i bokhandeln, säger Jessica Norrbom.

Det böckerna ofta brister i är att de förenklar för mycket, drar för långtgående slutsatser av djurstudier, är otydliga med evidensen eller att slutsatserna är kontroversiella, förklarar de. Många böcker kritiserar myndigheternas kostråd och presenterar i stället en särskild diet som ska vara bättre. 

Myndigheternas kostråd ändras långsamt för att det tar tid att analysera vilka konsekvenser det kan få att avråda eller rekommendera från ett ökat eller minskat intag av ett livsmedel. De redovisar också hur starka belägg det finns för rekommendationen.

– Hundratals experter har vridit, vänt och granskat forskningen. WHO har också kommit fram till samma rekommendationer som i våra nordiska näringsrekommendationer. Det kanske kan kännas svårt att veta vem man ska lita på när en bok påstår något som går tvärtemot vad Livsmedelsverket säger. Men Livsmedelsverket försöker inte lura oss och tjänar inget på råden. De har ingen webbshop där man säljer probiotika, kosttillskott eller någon dietbok, säger Maria Ahlsén.

Läs mer: Experter sågar populär hälsobok om tarmbakterier