Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Forskare allt säkrare att människan är klimatboven

Foto: Andy Wong/AP

Forskarna är nu ännu säkrare på att det är människan som orsakar den globala uppvärmningen. Sannolikheten bedöms nu till 95 procent enligt ett utkast till en FN-rapport som läckt ut.

Med start i september börjar FN:s klimatpanel IPCC publicera en serie nya rapporter om uppvärmningen. Där höjs sannolikheten från 90 till 95 procent för att den beror på mänskliga aktiviteter, huvudsakligen förbränning av fossila bränslen som bensin och kol.

– Vi har blivit en bra bit säkrare på att klimatförändringarna till stor del är orsakad av människan, säger den schweiziske professorn Reto Knutti till nyhetsbyrån Reuters som har läst utkastet till en av FN-rapporterna.

1995 satte IPCC sannolikheten till 50 procent. 2001 höjdes den till 66, 2007 till 90 och nya alltså till 95 procent. Rapporterna från IPCC är en sammanvägning av det aktuella forskningsläget rörande klimatet. De utgör grundvalen för de internationella förhandlingarna och besluten om motåtgärder.

Om forskarna blir allt säkrare om orsakerna så blir de däremot allt osäkrare om effekterna. Exempelvis kommer kopplingen mellan mänskliga aktiviteter och torka att tonas ner jämfört med IPCC-rapporten 2007. Effekter på skördar och fiskebestånd har också visat sig svåra att beräkna.

– Du kan inte skriva en ekvation för ett träd, säger professor Knutti till Reuters.

2013 års rapporter från IPCC kommer att presenteras i Stockholm 23-26 september med Naturvårdsverket som värd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.