Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare: Fler över- än underviktiga barn i världen 2022

Arkivbild.
Arkivbild. Other: jassada wattanaungoon / Alamy

Andelen överviktiga ökar kraftigt bland världens barn och i dag räknas 124 miljoner vara feta. Och trenden är tydlig – år 2022 väntas fler barn lida av fetma än undervikt.

Det finns fortfarande fler barn i världen som lider av undernäring jämfört med de som är så pass överviktiga att de räknas som feta. Men fördelningen förändrar sig snabbt. Det visar den analys som forskare vid Imperial College i London och Världshälsoorganisationen, WHO, har publicerat i vetenskapstidskriften Lancet.

De senaste 40 åren, mellan åren 1975 och 2016, har andelen barn som har fetma ökat från 11 miljoner till 124 miljoner. Dessutom finns nu 213 miljoner barn som har ett BMI som motsvarar övervikt, rapporterar Läkartidningen.

Framför allt är det i fattigare länder som ökningen nu sker i.

– De senaste fyra decennierna har andelen fetma hos barn och ungdomar stigit kraftigt globalt sett, och fortsätter att göra det i låg- och medelinkomstländer. De senaste åren har nivåerna planat ut i höginkomstländer, även om nivåerna fortsätter ligga på en oacceptabel nivå, säger Majid Ezzati, professor vid Imperial College, till WHO.

Analysen bygger på material från över 2.400 studier med totalt 129 miljoner deltagare, varav 32 miljoner av dem var barn och ungdomar i åldrarna 5–19 år. Över hela världen har andelen pojkar med fetma ökat från 0,9 procent till 7,8 procent under perioden. Motsvarande siffror för flickor är en ökning från 0,7 till 5,6 procent.

Om utvecklingen håller i sig kommer antalet barn som lider av fetma redan år 2022 bli fler än antalet som lider av undervikt.

– Denna oroande trend visar effekterna av marknadsföringen av matprodukter och hur politiken förs i de här frågorna globalt sett, där nyttig, näringsrik mat är alltför dyr för fattiga familjer och samhällen. Enligt trenden spås en generation barn och ungdomar att växa upp feta och få större risk att drabbas av sjukdomar som diabetes, säger Majid Ezzati vidare.

För att vända trenden behöver man agera på många olika plan, menar han.

– Vi behöver sätt att göra nyttig, näringsrik mat bli mer tillgängligt både hemma och i skolan, speciellt i fattiga familjer och samhällen, och vi behöver regler och skatter för att skydda barnen från onyttig mat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.