Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare: Gravids livsstil kan påverka barnets sexualitet

Kvinnor som röker eller har det stressigt under graviditeten kan med sin livsstil påverka sitt barns sexualitet, hävdar Dick Swaab, professor i neurobiologi vid Amsterdams universitet.

Han menar att omständigheter i en gravid kvinnas vardag som alkoholförtäring, narkotikabruk och påverkan från svåra föroreningar i boendemiljön kan komma att påverka barnet senare i livet. Drickande och narkotikabruk kan orsaka lägre intelligenskvot hos ett barn, medan syntetiska hormoner och rökning kan öka sannolikheten för att flickor blir lesbiska eller bisexuella.

Med flera äldre bröder i syskonkretsen är det vanligare att en yngre bror blir homosexuell, vilket möjligen kan förklaras med att moderns immunförsvar utvecklar en ökad respons på manligt hormon för varje son som föds. Det skriver Swaab i boken ”Wij zijn ons brein”, (”Vi är våra hjärnor”).

– Exponering innan födseln för nikotin och amfetamin ökar sannolikheten för att en dotter blir lesbisk, säger Swaab, enligt tidningen The Telegraph, som i sin tur citerar Sunday Times.

Han fortsätter:

– Gravida kvinnor som lider av stress har en större benägenhet att få homosexuella barn av båda könen, beroende på att deras högre nivå av stresshormonet kortisol påverkar produktionen av könshormon hos fostret.

Swaab säger vidare att ett fosters hjärna börjar utvecklas efter två veckor, vilket medför att allt i form av gifter som tillförs kvinnans kropp också har inverkan på den utvecklingen. Han hänvisar till studier som visar att för kvinnor som tog syntetiskt östrogen mellan åren 1939 och 1960, med avsikt att minska risken för missfall, ökade sannolikheten för att döttrarna blev bisexuella eller lesbiska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.