Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare kan avla fram dinosaurier

Jurassic park skulle kunna bli verklighet. Forskare tror nämligen att det är teoretiskt möjligt att återskapa dinosaurier genom att avla på deras nutida släktingar. ”Vi vet att fåglar är de direkta ättlingarna”, säger dr Allison Woollard.

De flesta dinosauriearter dog ut redan för 65 miljoner år sedan. I filmsuccén Jurassic Park återskapar forskare jättedjuren genom att använda sig av dna som hittats i blodsugande insekter. I verkligheten skulle man kunna klona utdöda djur – till exempel mammutar – om man hittar intakta celler.

– Forskarna skulle behöva ta ett ägg från mammutens närmaste släkting elefanten, ersätta elefantens cellkärna med mammutens cellkärna och sätta i gång celldelningen genom elchock, säger Allison Woollard på institutionen för biokemi vid brittiska Oxforduniversitetet till The Telegraph. 

Eftersom dna inte klarar sig mer än 6,3 miljoner år utan att förstöras är det inte möjligt att använda samma teknik för att återskapa dinosaurier. Men nu föreslår forskarna att man i stället skulle kunna använda sig av kunskapen om hur fåglarna är genetiskt besläktade med jättedjuren.

– Vi vet att fåglar är de direkta ättlingarna till dinosaurier, vilket bevisas av en obruten kedja av fossiler, som visar evolutionen från varelser som Velociraptor eller Tyrannosaurus Rex till fåglarna som flyger omkring i dag. Den här evolutionen tyder på att det djupt begravet hos dagens fåglar finns dna som kontrollerar avstängda gener för dinosaurieliknande drag, säger Allison Woollard.

Genom att slå på de avstängda generna och sedan avla på fåglarna skulle forskarna kunna återskapa evolutionen baklänges. Svårigheten ligger i att få ett grepp om dinosauriernas fullständiga genuppsättning. Det är som att lägga ett jättelikt pussel.

Men forskarvärlden är kluven över det etiska i att återskapa utdöda djurarter. 

– Sett ur en mer praktisk synpunkt, om vi påminner oss om terrorn som porträtteras i dundersuccén Jurassic Park… vill vi verkligen leva sida vid sida vid dinosaurier? frågar sig Allison Woollard. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.