Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare kan ha hittat människans tidigaste konstverk

En kritteckning med abstrakt motiv på en sten har upptäckts i Blombosgrottan i Sydafrika, uppger vetenskapstidskriften Nature.
En kritteckning med abstrakt motiv på en sten har upptäckts i Blombosgrottan i Sydafrika, uppger vetenskapstidskriften Nature. Foto: Craig Foster

Det som antas vara världens äldsta visuella konst från mänsklig hand, en kritteckning med abstrakt motiv, har upptäckts i Blombosgrottan i Sydafrika, uppger vetenskapstidskriften Nature.

Efter decennier av utgrävningar i grottan i sydafrikanska Västra Kapprovinsen, cirka 30 mil öster om Kapstaden, har fyndet gjorts som forskarna hävdar flyttar tillkomsten av urtidsmänniskors (homo sapiens) kända konstnärliga skapande tillbaka till en tid för 73.000 år sedan.

Teckningen, bestående av nio streck med krita på en flat sten, är utförd av människor, uppger arkeologen Christopher Henshilwood, chef för Senter for fremragende forskning vid Universitetet i Bergen. Sydafrikanen Henshilwood ser det som ”fantastiskt” att teckningen är människors verk:

– Teckningen är extremt viktigt fynd som berättar för oss att människan redan då var i stånd att använda sig av symboler och lagra information utanför hjärnan, säger Christopher Henshilwood till norska statliga mediebolaget NRK.

I Europa har det tidigare påträffats grottmålningar som är uppemot 64.000 år gamla. Men då rör det sig om handavtryck och fingermålning som utförts av neandertalare. Det sirliga mönstret som återfinns på stenen i Blombosgrottan är en helt annan sak, enligt Christopher Henshilwood.

– Vi vet att detta inte är något slumpartat klottrande. Samma mönster har vi hittat på många andra platser i världen. Vi har ingen aning om vad det betyder, men på den tiden kunde det läsas och förstås av andra, säger Henshilwood.

Han håller det inte för omöjligt att det symbolspråk, eller skriftspråk, som stenen visar upp kan ha använts av människor för kommunikation ändå tidigare. Man hoppas under fortsatta utgrävningar hitta fler delar som ursprungligen suttit ihop med den funna stenen.

Christopher Henshilwood har med norska kolleger från Bergen och forskare knutna till Witwatersrands universitet i sydafrikanska Johannesburg undersökt Blombosgrottan ända sedan 1991.

– Om det finns någon punkt i historien då vi kan säga att symboliskt präglad aktivitet har tagit form i ett samhälle befolkat av människor, så är det det här, säger Paul Pettitt, arkeolog vid Durhams universitet i Storbritannien, och som inte deltagit i utgrävningarna, till Nature.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.