Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare: Laktosfritt minskar cancerrisk

Foto: Hasse Holmberg/TT

Laktosintoleranta löper mindre risk för att drabbas av lung-, bröst och äggstockscancer, enligt en studie från Lunds universitet. Forskarna betonar att det inte nödvändigtvis är mjölken som orsakar cancer.

– De minskade riskerna för cancer kunde inte påvisas hos laktosintoleranta personers familjemedlemmar, vilket tyder på att skyddet mot dessa cancerformer kan relateras till deras diet, men det är inte möjligt att dra några slutsatser om att mjölk skulle vara en riskfaktor för dessa cancersjukdomar, säger Jianguang Ji, docent vid Lunds universitet och forskare vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö.

Han har, tillsammans med Jan Sundquist och Kristina Sundquist, studerat cancerrisken hos närmare 23.000 laktosintoleranta personer. Slutsatsen de drar i studien, som publiceras i Nature, är att hos dessa personer är risken mycket lägre att drabbas av lung-, bröst och äggstockscancer (45, 21 respektive 45 procent lägre).

Ärftliga faktorer kan avfärdas, enligt rapporten, eftersom cancerrisken för syskon och föräldrar var lika stor som för befolkningen i övrigt. Bröst- och äggstockscancer är vanligare i Västeuropa och Nordamerika där mejeriproduktkonsumtionen är hög, men forskarna går inte så långt som att säga att mjölk ger cancer.

– Vi bör vara försiktiga när vi tolkar dessa forskningsresultat eftersom associationen som vi påvisar inte går att använda som enda bevis på ett orsakssamband, säger Jianguang Ji i pressmeddelandet där saker som lägre intag av kalorier på grund av låg mjölkkonsumtion och skyddande faktorer från växtbaserade mjölkdrycker nämns.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.