Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare lämnade klimatpanelen i protest

Tidigt på måndagsmorgonen släpps den rapport som FN:s klimatpanel, IPCC, förhandlat om i Yokohama i Japan under en veckas tid. DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther svarar på fyra frågor om rapporten.

1. Vad är det viktigaste som rapporten väntas innehålla?
Den handlar om hur klimatförändringarna påverkar miljö och samhällen, om hur sårbara vi är och hur vi kan och måste anpassa oss. Mycket kommer förmodligen att handla om matförsörjning i en värld med intensivare och längre värmeböljor och brist på rent vatten, och om hur stigande hav och värre oväder påverkar ö-nationer och alla som bor vid kusten.

2. På vilket sätt skiljer den här rapporten sig från de tidigare klimatrapporter som IPCC släppt?
Jämfört med IPCC:s förra stora sammanställning av klimatläget som gjordes 2007 har samhällsvetenskapen fått mycket större utrymme. Nu när forskarna vet mycket mer om hur klimatförändringarna ser ut kan de också dra fler slutsatser om vilka konsekvenserna för oss och naturen blir.

3. Av det som läckt ut från förhandlingarna – vilka har varit de svåraste frågorna för panelen att komma överens om?
Det som väckt störst uppmärksamhet är nog att Richard Tol, ekonomiprofessor i Sussex i Storbritannien, valde att lämna sitt uppdrag som delförfattare därför att han tyckte att rapporten är för alarmistisk. Han vill fokusera på goda effekter som klimatförändringarna leder till.

4. Vad händer nu?
Detta är delrapport nummer två. Nummer ett, som handlade om den vetenskapliga grunden, presenterades i Stockholm i september förra året. Om en vecka träffas klimatpanelen igen i Berlin för att godkänna den tredje delen om hur vi kan hejda utsläppen. Den slutgiltiga sammanställningen av alla delrapporter kommer att presenteras i Köpenhamn i oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.