Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare letar cancermedicin i jord

Jord – kan innehålla cancermedicin.
Jord – kan innehålla cancermedicin. Other: HENRIK MONTGOMERY/TT

Jordbakterier tillverkar ämnen som kan ge upphov till en rad nya läkemedel. Nu uppmanar amerikanska forskare allmänheten att skicka in prover från hela världen. ”Vi vill ha ett tusental från verkligt unika platser ”, säger forskaren Sean Brady.

En tesked jord innehåller fler bakterier än antalet människor på hela jorden. Mikroberna producerar ämnen som kan användas för tillverkning av både gamla och nya läkemedel, till exempel kommer antibiotikamedicinerna penicillin och vancomycin ursprungligen från jord.

Nyligen hittade forskare vid Rockefeller University i New York ett ämne i jord som kan ge upphov till ett nytt antibiotikum. Förhoppningen finns att man ska kunna vaska fram fler ämnen som kan användas som läkemedel. Därför har teamet börjat samla in jord från hela världen. Det har redan börjat titta på prover från stränder, skogar och öknar på fem olika kontinenter, skriver BBC.

Nu ber forskarna allmänheten om hjälp. På deras hemsida Drugs from dirt skriver de:

”Världen är en stor plats och vi kan inte komma åt all dess hörn. Vi skulle vilja ha lite hjälp att ta prover på jord runt om i världen.”

Forskarna är särskilt intresserade av jord från outforskade miljöer som öar, grottor och heta källor. Förhoppningen är att hitta ämnen som är helt nya för vetenskapen.

– Vi är inte ute efter hundratals eller tusentals prover. Vad vi verkligen vill ha är ett tusental från verkligt unika platser som kan innehålla riktigt intressanta saker. Så det är inte er trädgårdsjord vi är ute efter, även om den också innehåller en hel del bakterier, säger Sean Brady, chef för Laboratory of Genetically Encoded Small Molecules, till BBC.

Hittills har man granskat 185 jordprover och hittat ämnen som kan användas för att framställa redan existerande mediciner, skriver eLife.

I prover från Brasilien fanns gener som kan ge nya versioner av en cancermedicinen bleomycin.

Man hoppas även hitta ämnen som liknar tuberkulosmedicinen rifamycin i prover från jord i sydvästra USA.

– Den ofattbara mångfalden vi fann är ett första steg mot vår dröm att konstruera en världskarta för kemikalier som har producerats av mikrober – liknande Google Earth och andra kartor över världens geografi, säger Sean Brady.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.