Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare: Minnen går i arv

Om du upplever ett trauma kopplat till en viss lukt, till exempel doften från ett körsbärsträd, kan dina barn ärva din antipati trots att de inte har sett ett sådant tidigare eller känt blommornas doft.
Om du upplever ett trauma kopplat till en viss lukt, till exempel doften från ett körsbärsträd, kan dina barn ärva din antipati trots att de inte har sett ett sådant tidigare eller känt blommornas doft. Foto: Alamy

”Minnen” av en traumatisk upplevelse kan gå i arv och påverka beteendet i nästa generation, visar en amerikansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Neuroscience.

Mössen som användes i studien fick lära sig att förknippa en lukt – som påminner om den från ett körsbärsträd – med obehag. När mössen utsattes för lukten fick de samtidigt en mild elstöt.

Det visade sig att den dna-sektion som innehåller anlagen för att känna just den lukten gjordes mer aktiv i mössens könsceller, rapporterar BBC. Mössens avkomma blev ”extremt känslig” för doften och undvek den – trots att de aldrig upplevt den tidigare.

”Genom att vi kopplar ihop lukt–rädsla undersökte vi vilken känslighet följande generationer skulle ha för den specifika doften – en doft som tidigare generationer inte reagerade på. Vi fick också möjlighet att rikta in oss på en specifik gen i sperman för att förstå mekanismen”, skriver en av forskarna bakom studien, Brian Dias, i ett mejl till DN.

Han och de andra forskarna vid Emory University School och Medicine, USA, konstaterade också förändringar i hjärnan: ”En förälders [traumatiska] erfarenheter […] påverkade märkbart både strukturen och funktionen i nervsystemet hos nästkommande generationer”.

Att en individs egenskaper kan påverkas av omgivningen, miljön, och sedan ärvas kallas epigenetisk nedärvning. Det finns en mängd tidigare studier på området, däribland sådana som visar att barn till personer som överlevde Nazitysklands förintelseläger ärver den traumatiska stress som föräldrarna upplevt.

– Frågan om att förvärvade egenskaper ärvs har förbryllat biologer och kliniker i årtionden. [Det] finns nu tillräckligt starka och övertygande bevis för att acceptera det som ett faktum, sade neurobiologen Isabelle Mansuy vid universitetet i Zürich till den vetenskapliga tidskriften Biological Psychiatry tidigare i år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.