Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare: Minska vikten med alger

Brunalger kan hjälpa människor att gå ner i vikt. De innehåller nämligen ett slags sockerförening, alginat, som gör att kroppen tar upp mindre fett, skriver BBC.

Forskare vid Newcastle University i England har gjort en studie som visar på dramatiska effekter. Under experimenten använde de alginat som extraherats ur brunalgsarten kelp. Man bakade in massan i bröd, och bara en liten mängd gjorde att försökspersonernas upptagning av fett minskade med en tredjedel.

Professor Jeff Pearson, som lett försöken, säger att resultaten är "extremt uppmuntrande". Nu vill han och hans forskarkollegor gå vidare och studera hur effektivt alginat är om det äts som en del av en normal diet.

Dietister säger dock att det bästa sättet att minska kroppens upptag av fett helt enkelt handlar om att minska intaget: Det vill säga äta mindre fet mat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.