Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare om hallonfröolja som solskydd: Bara trams

Foto: Alamy

Är det farligt med solkräm? Kan man härda barns hud? Eller kanske använda hallonfröolja som solskyddsfaktor? DN bad en professor i dermatologi reda ut begreppen.

När solen tittar fram innebär det uteaktiviteter för många, samt att debatten om hur barn bör skyddas mot sol återigen väcks.

En växande trend i Sverige är den naturliga – i forum och bloggar på nätet som handlar om att leva ”giftfritt” kan man läsa tips om olika kallpressade oljor som alternativ till solskyddskräm för både barn och vuxna. Hallonfröolja är ett namn som återkommer i de här sammanhangen, en olja som uppges ha en solskyddsfaktor på mellan 30 och 50. Det vetenskapliga stödet för detta är dock lågt – de flesta sajter hänvisar till en enskild studie med 16 år på nacken.

– Sådant är bara trams. Det finns bra solkrämer, men att smörja in sig med den där typen av oljor är inte att rekommendera. Vi har problem med allergier från naturprodukter, det bästa är att köpa kända märken som finns på apoteket, säger Olle Larkö, professor i dermatologi och dekanus vid Sahlgrenska akademin.

Han säger också att man inte behöver vara rädd för att solkrämer inköpta på apotek ska vara farliga för barn, även om man inte ska tro att barn kan hänga i solen en hel dag bara för att man smort in dem.

Läs också: Det här vet vi om D-vitamin

En annan återkommande uppfattning är att huden härdas om man utsätter den för sol och efter ett tag får ett bättre skydd än vad solkrämer kan åstadkomma.

– Gör man det sakta så ligger det något i det. Lantbrukare och fiskare som är ute mycket har inte så mycket elak hudcancer, säger Olle Larkö, som däremot inte tycker att det är något man ska testa på barn.

Barn såväl som vuxna bör överhuvudtaget inte vara ute i solen i mer än mellan en kvart och en halvtimme per dag. Och det bästa skyddet är – kläder.

– Kläder är bättre än solkrämer, det gäller både vuxna och barn men i synnerhet barn.

Soliga dagar är de flesta införstådda på att skydd mot solen krävs. Värre är det under dagar med sämre väder, förklarar Larkö.

– Det folk inte vet är att om man jämför en mulen dag klockan 13 med en solig dag klockan 17, så är det betydligt mer krut i den mulna dagen. Det är ganska förrädiskt och man kan lätt bränna sig. Folk tror att fina dagar är värst, men det luriga är de tråkiga, gråa dagarna, säger Olle Larkö.

Hudcancer har ökat på senare år och är enligt Strålsäkerhetsmyndigheten numera den näst vanligaste cancerformen i Sverige, både för män och för kvinnor. Det är även den cancerform som ökar snabbast.

Läs mer: Så ser du skillnad på farliga och ofarliga födelsemärken

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.