Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskare: Samma antal isbjörnar i dag som 1993

Isbjörnshona med unge i nordöstra Alaska. Bilden tagen 2007.
Isbjörnshona med unge i nordöstra Alaska. Bilden tagen 2007. Foto: Alan D Wilson, Naturespicsonline.com / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Världens isbjörnar tycks må bra. 1993 beräknades det finnas cirka 25.000 isbjörnar världen över. En beräkning gjord under 2013 landar på samma antal, cirka 25.000.

Regionala skillnader förekommer, konstaterar internationella forskarsammanslutningen Polar Bear Specialist Group (PBSG). På vissa håll minskar antalet björnar (delpopulationer), på andra är de kvar på samma nivå som för 20 år sedan och på ytterligare andra håll ökar de i antal, skriver forskarna i en sammanfattning av sin rapport.

Några exakta tal handlar det inte om, förståeligt nog, när populationerna beräknas. Forskarna menar ändå att de har metoder för beräkningarna som ger en rättvisande bild.

Två områden nämns som man saknar grepp om: Arktiska bassängen och östra Grönland. Björnar som befinner sig i det förstnämnda området kan vara i ständig rörelse, på vandring igenom – området är mycket svårtillgängligt. Östra Grönland tycks ha en population som inte vandrar, men PBSG vågar inte gissa dess antal.

Uppe vid själva Nordpolen finns inga isbjörnar, men väl lite längre söderut, från 88:e breddgraden och vidare söderut. Sydligaste området där isbjörnen återkommande påträffas är Jamesbukten i Kanada, på 55:e breddgraden.

Vid några tillfällen har de vita björnarna synts så långt söderut som i Newfoundland i Kanada och Saint Lawrenceviken, även det Kanada.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.