Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 09:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forskarvarlden-fordomer-genforandring-av-manniskor/

Vetenskap

Forskarvärlden fördömer genförändring av människor

Det finns två alternativ. Antingen är He Jiankui en av de största lögnarna i vetenskapens historia. Eller så talar han sanning: tvillingarna Lulu och Nana är världens första gmo-människor. I så fall kommer händelsen att påverka alla kommande generationer.

Per Snaprud
Rätta artikel

Nyheten slog ner som en bomb i början av veckan. Den kinesiske forskaren He Jiankui berättade för nyhetsbyrån AP att han genomfört ett experiment som lett till födelsen av världens första människor med gentekniskt ändrade arvsanlag, tvåäggstvillingarna Lulu och Nana.

Han mötte omedelbart kritik. Kolleger anklagade honom för att handla ”oetiskt”, ”naivt” och ”galet”. Ledningen för hans universitet, den tekniska högskolan Sustech i Shenzhen, säger sig vara ”djupt chockad”. Ett uttalande säger att He Jiankui varit tjänstledig sedan i februari. Man har inte haft en aning om vad han hållit på med, och lovar att oberoende experter ska utreda händelsen.

Så vad är det som har hänt? He Jiankui, 34, har ännu inte beskrivit sina experiment i en vetenskaplig tidskrift så att oberoende forskare kan granska dem. Däremot har han anlitat en amerikansk pr-konsult, låtit sig intervjuas av ett par stora medier och dessutom publicerat fem filmsnuttar på Youtube med information om experimenten. Och i onsdags var han talare vid en internationell konferens om genändring av människor med titeln ”Second International Summit on Human Genome Editing”

– I det här specifika fallet känner jag mig stolt, sa He Jiankui inför ett fullsatt auditorium vid Hongkong University. 

Han tillade att han nyligen startat ytterligare en graviditet som kan leda till fler genförändrade barn.

He Jiankui.
He Jiankui. Foto: Anthony Wallace/AFP

I hans forskning ingår sju par där mannen är smittad med hiv. I samband med en provrörsbefruktning ska forskarna ha förstört en gen som hiv-viruset utnyttjar för att tränga in i celler. Tidigare studier har visat att viruset ytterst sällan smittar människor som har en naturlig skada i den aktuella genen, kallad CCR5. Tanken är alltså att proceduren ska leda till barn med motståndskraft mot hiv. 

Om He Jiankui talar sanning har mänskligheten passerat en gräns. För första gången har ett gentekniskt ingrepp lett till egenskaper som kan gå i arv till kommande generationer.

Konferensens ordförande, Nobelpristagaren David Baltimore, kallar experimentet oansvarligt.

– Jag anser inte att det var medicinskt motiverat, säger han.

Det går att tvätta sperma från en hivsmittad man i samband med en provrörsbefruktning. Det gör risken för smittspridning till embryot försumbar.

David Baltimore är en av molekylärbiologins pionjärer. I mitten av 1970-talet var han medarrangör till världens första forskarmöte om genteknikens möjliga risker. En farhåga då var att genmanipulerade bakterier skulle sprida cancer – vilket inte har hänt. Redan då talades det också om att genmanipulera människor. Men genteknikens verktyg var allt för trubbiga för att det skulle vara praktiskt möjligt.

Den så kallade gensaxen Crispr/Cas9 har ändrat förutsättningarna. En av forskarna bakom metoden, den franska mikrobiologen Emmanuelle Charpentier, arbetade på Umeå universitet när hon publicerade sina första banbrytande upptäckter år 2011. Tekniken gör det enkelt och billigt att redigera arvsmassan hos alla slags organismer. 

Just nu använder forskare runt om i världen gensaxen i ett dussintal försök att bota sjukdomar, främst cancer. De experimentella behandlingarna påverkar enbart celler i patientens kropp. Sådana genändringar förs inte vidare till nästa generation.

Ingreppet som ska ha lett till Lulu och Nana är av en helt annan sort. Om de får barn i framtiden kan barnen ärva deras ändrade gener. Emmanuelle Charpentier är kritisk till sådana ingrepp, som är förbjudna i Sverige och många andra länder. I en intervju med DN tidigare i höst pekade hon på att det ofta finns alternativ. 

– Man kan hitta sjukdomsgener i samband med en provrörsbefruktning och välja ett annat embryo.

Men fallet Lulu och Nana handlar inte om att undvika några sjukdomsgener. Syftet är i stället att införa en önskad egenskap: motståndskraft mot hiv. Kritiker varnar för ett sluttande plan mot skräddarsydda barn, så kallade designer babies. He Jiankui ogillar begreppet och anser att gensaxen bara ska användas mot allvarliga sjukdomar.

– Vi ska inte använda den för att höja IQ, förbättra idrottsprestationer eller ändra hudfärg, säger han i ett av sina Youtubeklipp.

En viktig fråga handlar om risker. Människor med en skada i genen CCR5 kan lättare smittas av West Nile-feber, och även drabbas hårdare av influensa. Dessutom finns alltid en risk att själva genändringen går snett. Tekniken har sina brister. En av de kinesiska tvillingsystrarna verkar ha en blandning av genförändrade och vanliga celler i sin kropp, och därmed antagligen inget extra skydd mot hiv.

He Jiankui har inte visat några bilder av flickorna av hänsyn till deras integritet. Samtidigt är han pressad av andra forskare att redovisa alla data om sina försök – och där ingår Lulu och Nana. Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet, tror att flickornas identitet förr eller senare kommer att röjas.

– Journalister kommer att hitta dem, och de är ju dömda till att i hela sitt liv vara Crispr-flickorna, säger han.

Nils-Eric Sahlin är mycket kritisk till de kinesiska forskarnas brådska och brist på öppenhet. Trots det ser han medicinska möjligheter med Crispr och liknande metoder. 

– Jag tror att de här teknikerna på sikt blir så bra så att vi kommer att vilja använda dem för att ändra vår arvsmassa så att det går i arv, säger han.

I så fall bör det gälla sällsynta och mycket svåra genetiska sjukdomar, anser Nils-Eric Sahlin.

Han är inte ett dugg förvånad över att uppgifterna om genförändrade människor kommer från Kina. På senare år har kinesiska forskare flera gånger chockat världen med experiment som anses etiskt tveksamma i Europa och USA.

– Men än så länge vet vi inte säkert om He Jiankui verkligen har utfört experimenten  han pratar om, säger Fredrik Lanner, forskare i embryonal utveckling vid Karolinska institutet i Solna.

Han har fått etiskt tillstånd att ändra arvsmassan i mänskliga embryon för att studera hur de utvecklas. Det kan bland annat ge ny kunskap om orsakerna till infertilitet. Men inget embryo kommer att användas till att starta en graviditet. Samtliga kasseras efter odling under högst en vecka.

I Kina har regeringen krävt totalstopp för alla vidare försök att skapa genförändrade människor. He Jianku kommer inte att starta några fler gmo-graviditeter. Dessutom lovar han att så snart som möjligt publicera en vetenskaplig rapport om sina experiment. En hel forskarvärld kommer att läsa den med stort intresse.

Läs mer:

Forskare bakom påstådd genmanipulation försvarar sig: Fler försök på väg 

Kina utreder kritiserad forskare efter påstådd genmanipulation