Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Forskning om smärta får 30 miljoner

Other: Fredrik Sandberg/TT

Mer än en miljon människor i Sveriges uppskattas lida av långvarig smärta, men det saknas en effektiv behandling. Nu donerar uppfinnaren Leif Lundblad 30 miljoner kronor till ett forskningsprojekt vid KI som ska försöka utveckla nya behandlingar mot sjukdomen.

Alla har ont någon gång, smärtan finns där för att signalera om att något är fel. Men för somliga går smärtan inte över utan en molande värk sprider sig i kroppen, trots att skadan läkt. Smärtan kan då leda till en sjukdom i sig. Långvarig smärta är i dag en folksjukdom som beräknas drabba mer än 10 procent av befolkningen. Majoriteten är kvinnor.

– Det är en underbeforskad patientgrupp som lider väldigt mycket. Jag tror att det delvis kan bero på att smärta är en subjektiv upplevelse och därför har vi inga bra objektiva instrument för att mäta smärta, säger Karin Jensen, forskare vid Karolinska institutet.

Hon har tillsammans med Eva Kosek och Camilla Svensson, också de verksamma vid KI, fått en donation på 30 miljoner kronor. Pengarna går till ett forskningsprogram som genom olika infallsvinklar ska försöka förstå långvarig smärta bättre och på så sätt också utveckla bättre behandlingar. Trots att så många drabbas saknas det effektiva behandlingar. Medicinska behandlingar och kognitiv beteendeterapi har begränsad effekt och fokuserar främst på att hjälpa patienten att hantera smärtan.

Somliga blir dock av med den, främst bland de smärttillstånd som går att behandla genom operation. Karin Jensen försöker förstå centrala nervsystemets roll vid kronisk smärta genom att undersöka smärtpatienters hjärnor före och efter operation med hjälp av magnetkameraundersökning.

– Att leta i den kroppsdel som gör ont kan vara lönlöst, för vid många kroniska tillstånd är det inte där man hittar felet. Det har blivit en felreglering av smärtsignaler i centrala nervsystemet som vidmakthåller den här sjukdomen. Vid till exempel ländryggssmärta är det vanligt att man inte ser något särskilt vid en magnetkameraundersökning av ryggen, men vi kan se att hjärnans signaler avviker. Jag vill förstå vad som går rätt när smärtan vänder, säger hon.

Förhoppningen är bland annat att hitta markörer som visar vilka som har högre risk att drabbas av kronisk smärta. I dag vet forskarna bara att kvinnor är mer utsatta och att vissa genetiska förutsättningar kan vara inblandade.

– Men vi vet väldigt lite om vilka som kommer att drabbas. Om vi kan identifiera de som är sårbara redan innan kan vi kanske också ge dem en annorlunda behandling vid skada. Det kanske behövs mer fokus på förebyggande smärtbehandling eller rehabilitering.

Andra delar i forskningsprojektet handlar bland annat om att förstå samverkan i nerv- och immunsystemet när smärta uppstår och att försöka hitta substanser som kan användas för att utveckla nya läkemedel.

Bakom donationen står uppfinnaren och entreprenören Leif Lundblad med familj. Leif Lundblads mest kända uppfinning är sedelutmataren som används i bankautomater.

Fakta.

Långvarig smärta finns kvar efter att en skada läkt, vanligtvis efter 3–6 månader. Drygt 10 procent av befolkningen lider av långvarig smärta.

Källa: 1177.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.