Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forsta-detaljerade-kartan-visar-spraket-i-var-hjarna/

Vetenskap

Första detaljerade kartan visar språket i vår hjärna

En semantisk karta över hjärnbarken. Färgerna representerar olika kategorier av ord. De vita linjerna visar gränserna för kända regioner i hjärnan. Grön visar ord som är kopplade till syn och känsel, som röd, randig, tyg, fingrar. Röd visar sociala begrepp, som barn, fru, make, familj, kusin.
En semantisk karta över hjärnbarken. Färgerna representerar olika kategorier av ord. De vita linjerna visar gränserna för kända regioner i hjärnan. Grön visar ord som är kopplade till syn och känsel, som röd, randig, tyg, fingrar. Röd visar sociala begrepp, som barn, fru, make, familj, kusin. Foto: Alexander Huth

Vi sorterar ord i olika kategorier, och använder en mycket större del av båda hjärnhalvorna än vi trott när vi lyssnar på någon som talar. Det visar den första detaljerade kartan över språket i hjärnbarken.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in