Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Första detaljerade kartan visar språket i vår hjärna

Foto: Alexander Huth

Vi sorterar ord i olika kategorier, och använder en mycket större del av båda hjärnhalvorna än vi trott när vi lyssnar på någon som talar. Det visar den första detaljerade kartan över språket i hjärnbarken.

The Moth är en amerikansk podd där människor berättar sanna och självupplevda historier. Podden har mer fler än 70 000 prenumeranter och laddas ned över en miljon gånger varje månad. Nu har den också hjälpt till att lära oss helt nya saker om hur hjärnan hanterar ord och språk.

Sju personer fick lyssna på programmen i flera timmar medan forskare från Berkeleyuniversitetet i Kalifornien studerades deras hjärnor.

– The Moth ordnar tävlingar mellan historieberättare, och det är bara vinnarna som kommer med i podden, så det är alltid intressanta och spännande historier. Detta var verkligen ett superroligt experiment att göra, säger neurologen Alexander Huth.

Han och hans medarbetare använde en magnetkamera som kan registrera mycket snabba förändringar. Sedan kopplade de ihop ord och begrepp i berättelserna med de delar av hjärnan som reagerade.

– Tidigare har forskare bara undersökt hur hjärnan reagerar på vissa konkreta substantiv som djur, verktyg och liknande. Vi ville utvidga det till alla ord som vi använder dagligen, säger Alexander Huth.

Forskarna fick fram en mycket detaljerad karta över hur språket är organiserat i hjärnan. Resultaten publiceras i veckans nummer av tidskriften Nature, och kartan finns också tillgänglig på nätet för alla som vill undersöka den närmare.

Foto: Alexander HuthKartan bjöd på flera överraskningar. Hittills har vi trott att det framför allt är vänster hjärnhalva som är ansvarig för språket, men Alexander Huth och hans medarbetare såg att mycket större delar av båda sidorna av hjärnbarken var aktiva. Dessutom använder hjärnan många olika kategorier att sortera in orden i, som uttryck som har att göra med människor, visuella begrepp som färger och former, siffror, platser och liknande.

– Det var förvånande att uppdelningen var så utförlig. Det finns många små områden, och en hel del duplicering. Det är inte bara ett område som handlar om människor utan flera, säger Alexander Huth.

Hur hjärnan organiserade språket var även förvånansvärt lika hos alla försökspersonerna.

Undersökningen visar också vilka ord hjärnan gör mest skillnad på. Sociala begrepp och känslointryck, och hur saker ser ut och känns skiljer sig mest från uttryck om tid och plats.

– Ord som handlar om människor är de allra viktigaste. Märkligt nog har det inte studerats så mycket tidigare, säger Alexander Huth.

Per Östberg, docent i logopedi vid Karolinska institutet i Stockholm, är imponerad av studien.

– Det är en mycket intressant studie som lyfter ambitionsnivån inom området. Med hjälp av de levande berättelserna och avancerad språkteknologi har de gett oss en helt ny bild av hur hjärnan arbetar när vi använder språket, säger han.

Redan på 1800-talet började läkare studera vilka delar av hjärnan som hör ihop med språket. De utgick från personer med språkstörningar och kopplade dem till olika hjärnskador.

– Men då hade de inget sätt att undersöka hjärnan på levande människor. De fick vänta tills de avlidit och kunde obduceras, säger Per Östberg.

Foto: AlamyHos personer med afasi hittade de skador i områden i vänstra hjärnhalvan. Skador i en del av vänstra frontalloben gav problem med att tala flytande och med korrekt grammatik. Om ett visst område i den bakre delen av den vänstra tinningloben blev skadat fick patienten svårt att förstå vad andra sa och även för att själv välja rätt ord för att kunna uttrycka sig begripligt.

Senare har studier med hjärnkameror på friska personer kompletterat resultaten. Men slutsatsen har ändå varit att språket framför allt sitter i vänster hjärnhalva.

– Här ser vi att mycket större områden, och även höger hjärnhalva, är aktiverade. Vi kanske ska börja betrakta de klassiska språkzonerna i hjärnan som absolut nödvändiga för språket. Skadas de så drabbas vi också av stora bortfall i språket. Eller så kan de vara viktiga genom att de kopplar ihop större nätverk av nervceller i hjärnan som aktiveras när vi talar och lyssnar, säger Per Östberg.

 

Före hjärnoperationer där en del av hjärnan måste avlägsnas kan vi kanske förutsäga vilka språkstörningar patienten kan få. 

 

Alexander Huth vill undersöka om kartan kan användas till att se hur hjärnskador kan påverka språket.

– Före hjärnoperationer där kirurgen måste avlägsna en del av hjärnan kan vi kanske förutsäga vilka språkstörningar patienten kan få. Men hjärnan är mycket flexibel, och när delar av den slås ut kan andra ta över, säger han.

Språkkartan banar väg för många nya studier. Alla deltagarna hade engelska som modersmål, även om några av dem var tvåspråkiga. Därför vill Alexander Huth gå vidare och undersöka hur hjärnan organiserar orden på andra språk.

– Jag misstänker att skillnaden inte är så stor, och att vi skulle kunna få fram en universell karta, säger han.

Forskarna vill också se vad som händer när människor läser historierna i stället för att lyssna på dem.

– Även där misstänker jag att vi kommer att få mycket liknande resultat. Kartan är en semantisk återgivning på hög nivå, och borde se likadan ut oavsett om vi lyssnar eller läser eller vilken metod vi än använder för att få in orden i hjärnan. Men vi håller fortfarande på att försöka räkna ut hur vi ska göra experimentet, säger Alexander Huth.

Mest entusiastisk är han över att få tillfälle att jämföra hjärnans reaktioner på synintryck och språk, och vilken skillnad det är på att höra en berättelse om en hund och att se en hund framför sig.

Trots att kartan var så slående lik hos alla personerna i studien kunde forskarna ändå se vissa skillnader, framför allt i hur tydliga signalerna var.

– Hos vissa av dem var det väldigt klart, och i andras hjärnor var det ganska rörigt. När vi får in mer data från fler kanske vi kan förstå vad skillnaderna beror på. En annan intressant fråga är om personer med autism hanterar språket annorlunda i hjärnan, säger Alexander Huth.

I framtiden kanske kartan skulle kunna användas till något som liknar tankeläsning.

– Vi kanske kan använda detta för att avkoda språket, och läsa av vad någon tänker bara genom att mäta hjärnans aktivitet, säger Alexander Huth.

Foto i text: Alexander Huth, Alamy

Fakta.Kartan över språket

Sju personer med engelska som modersmål fick lyssna på historier från podden The Moth i flera timmar medan forskare vid universitetet i Berkeley i Kalifornien mätte hur deras hjärnor reagerade.

Kartan över hur försökspersonernas hjärnor organiserar språket finns tillgänglig för alla att utforska på http://gallantlab.org/huth2016. Programmet kräver en snabb och modern webbläsare för att fungera.

Källa: Nature, University of California, Berkeley.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.