Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 11:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forsta-kvantdatorn-vem-vinner-kampen-om-varldsherravalde/

Den som lyckas bygga en fungerande kvantdator når total teknisk överlägsenhet och kan knäcka alla existerande krypteringar. Per Delsing, professor vid Chalmers tekniska högskola, är med och leder utvecklingen av kvantdatorn på högskolan.
Den som lyckas bygga en fungerande kvantdator når total teknisk överlägsenhet och kan knäcka alla existerande krypteringar. Per Delsing, professor vid Chalmers tekniska högskola, är med och leder utvecklingen av kvantdatorn på högskolan. Foto: Jonas Lindstedt
VETENSKAP

Här byggs maskinen som kan avslöja alla dina hemligheter

De har känt varandra halva livet. Nu står Chalmers-professorn Per Delsing och Googles John Martinis på varsin sida i en kapprustning där globala företag och militära supermakter tävlar om att bli först med nästa tekniska revolution.

Den som lyckas kan nå världsherravälde – och läsa världens hemligheter som en öppen bok.

Vem kommer först bygga en användbar kvantdator?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 En världsstjärna i fleece. John Martinis och hans forskarlag på Google har tagit ledningen i kvantkapprustningen – hävdar de.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 2 av 8 John Martinis föreläsning om Googles genombrott i arbetet med kvantdatorer drog fullt hus på Chalmers. Termen ”quantum supremacy” säger något om vad som står på spel: total kvantmekanisk överlägsenhet – världsherravälde i datorbranschen.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 3 av 8 Daniel Perez, som är postdoc på Chalmers, visar en processor som sitter i en kvantdator. När datorn används kyls kvantbitarna ner till till en punkt nära den absoluta nollpunkten.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 4 av 8 En av de fyra kryostaterna av Chalmers kvantdator som har öppnats för att göra analyser av tester som pågår.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 5 av 8 För 30 år sedan var Per Delsings brinnande intresse för kvantfysik en rent akademisk angelägenhet. Nu är han professor på Chalmers och leder arbetet med att bygga en kvantdator.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 6 av 8 PhD-studenten Amr Osman lossar prover som sitter fastskruvade. De ska analyseras och nya komponenter ska skruvas fast innan den sätts på igen.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 7 av 8 Större delen av den invecklade designen är datorns kylsystem. Chippet med kvantbitarna sitter längst ner, där temperaturen är lägst.
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 8 av 8 Att tina upp kvantbitarna tar runt ett dygn. För att de ska bete sig kvantmekaniskt måste de kylas till en temperatur som är lägre än rymden mellan stjärnorna.
Foto: Jonas Lindstedt