Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forsta-kvantdatorn-vem-vinner-kampen-om-varldsherravalde/

VETENSKAP

Här byggs maskinen som kan avslöja alla dina hemligheter

Den som lyckas bygga en fungerande kvantdator når total teknisk överlägsenhet och kan knäcka alla existerande krypteringar. Per Delsing, professor vid Chalmers tekniska högskola, är med och leder utvecklingen av kvantdatorn på högskolan.
Foto: Jonas Lindstedt

De har känt varandra halva livet. Nu står Chalmers-professorn Per Delsing och Googles John Martinis på varsin sida i en kapprustning där globala företag och militära supermakter tävlar om att bli först med nästa tekniska revolution.

Den som lyckas kan nå världsherravälde – och läsa världens hemligheter som en öppen bok.

Vem kommer först bygga en användbar kvantdator?

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 8
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 2 av 8
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 3 av 8
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 4 av 8
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 5 av 8
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 6 av 8
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 7 av 8
Foto: Jonas Lindstedt
Bild 8 av 8
Foto: Jonas Lindstedt