Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/forsta-laboratorieburgaren-snart-har/

VETENSKAP

Första laboratorieburgaren snart här

En holländsk forskargrupp säger att man i oktober kommer att kunna färdigställa den första laboratiehamburgaren. Förhoppningen är att odlat kött så småningom ska innebära en miljövänligare matproduktion.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger Mark Post, professor i fysiologi vid universitetet i nederländska Maastricht, till SR Ekot.

Han berättar att hans forskargrupp redan har lyckats få fram några hundra bitar kött – 1,5 gånger 3 centimeter stora och 0,5 millimeter tjocka – genom att utgå från stamceller från komuskler.

Inom kort kommer man att ha tillräckligt för att få fram en köttbulle men fortfarande kvarstår att reda på hur det odlade köttet reagerar på värme och salt.

Dessutom vill man förbättra färgen på vävnaden vars vitrosa eller gulrosa nyans behöver bli mer köttlik.

För att få fram en hel hamburgare, som man hoppas kunna presentera i oktober, behövs några tusen av bitarna.

Än så länge är processen dyr; kostnaden för att ta fram hamburgaren är 250.000 euro (drygt 2,2 miljoner kronor) och det krävs en stor ekonomisk satsning för att få den odlade köttproduktionen effektiv, enligt Post.

– Jag gissar att att vi kan förvänta oss massproduktion först om 10 till 20 år, säger Post enligt The Guardian.

Men om vi ska kunna fortsätta äta kött på samma som i dag så behövs nytänkande, säger han.

– Man kan lätt räkna ut att vi behöver alternativ. Om vi inte gör någonting så kommer kött att bli lyxmat och bli väldigt, väldigt dyrt, säger Post.

Enligt Mark Post kan man använda samma teknik för att få fram alla sorters kött: kyckling, fläsk, lamm, vilt och till och med fisk.