Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Första lungan odlad i laboratorium

Foto: Alamy

För första gången har forskare lyckats odla en konstgjord lunga i ett laboratorium. Genombrottet bygger på ny teknik som använder döda lungor som ett slags byggnadsställningar.

– Det är otroligt! Det som tidigare bara setts som science fiction håller vi nu på att förvandla till vetenskap! säger Joan Nichols, en av medlemmarna i forskarlaget, till CNN.

Forskarna som lyckats med bedriften är verksamma vid University of Texas Medical Branch (UTMB) i Galveston, USA, och började med att ta en skadad lunga från ett barn som avlidit i en bilolycka. Lungan var så illa däran att den inte hade kunnat användas till en transplantation.

De avlägsnade alla celler från lungan, så att i stort sett bara bindväven fanns kvar. Denna ”byggnadsställning”, som forskarna uttrycker det, tillfördes sedan celler från en annan persons lunga och sänktes ned i en vätskefylld kammare med näringslösning i omkring fyra veckor.

När forskarna plockade upp lungan ur vätskan hade en konstgjord människolunga utvecklats. De har även lyckats upprepa processen med en annan lunga.

Tekniken är fortfarande på ett mycket tidigt stadium och än är det oklart om den kan hjälpa patienter som väntar på en lungtransplantation. Det finns bland annat en inte obetydlig risk att kroppen stöter bort organet.

Forskarna kommer nu att utföra experiment på levande grisar. Men Joan Nichols vid UTMB är optimistisk och hoppas att konstgjorda lungor kan börja användas inom sjukvården om ett tiotal år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.