Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Fosforlarmet – så farlig är din mat

Foto: TT

För stora intag av fosfor i kosten ökar risken att dö i förtid i bland annat hjärt-kärlsjukdomar, enligt en ny studie i USA. Livsmedelsverket tonar ner riskerna, men rekommenderar att storkonsumenter av livsmedel med tillsatta fosfater minskar intaget. 

Många svenskar ligger över det intag som i studien förknippas med mer än fördubblad risk att dö i förtid. Orsaken är fosfater i tillsatser, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt undersökningen är intaget av fosfor kopplat till ökad dödlighet vid nivåer över 1 400 mg per dygn. I Sverige ligger medelintaget på 1 242 för kvinnor och 1 541 för män, vilket skulle innebära att nästan halva Sveriges befolkning ligger över en hälsofarlig nivå.

Men Livsmedelsverkets expert ställer sig skeptisk till den slutsatsen.

– För mig är det svårt att inse att just den nivån skulle vara skadlig, det är nära den faktiska konsumtionen för många personer. Samtidigt har man i USA gjort utvärderingar på vad den övre säkra gränsen är för intag av fosfat, och den ligger på 4.000 milligram per dag. En annan studie visar 3.000 milligram. Dit är steget stort från 1400 milligram, säger professor Nils-Gunnar Ilbäck. 

Ilbäck pekar också på att resultaten i den nya studien spretar åt olika håll. I en del av den har man kontrollerat hur personer med nedsatt njurfunktion påverkats av för högt fosfatintag, och inte sett något samband mellan intaget och ökad dödlighet. Det är enligt Ilbäck förvånande, eftersom det är allmänt vedertaget att personer med njurproblem är extra känsliga mot fosfat. 

Studien visar inte heller något direkt samband mellan själva fosfatet och den ökade dödligheten. Det är stor skillnad i energiintaget mellan personerna i studien.

– Det är tre gånger så högt i den grupp som äter mest som i den som äter minst. Det gör det mycket svårt att dra en parallell mellan att det är just fosfatet i maten som bidrar till en ökad dödlighet. Det kan vara väldigt olika intag av andra potentiellt skadliga ämnen.

Enligt SvD visar också studien på en fördubblad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar.

– Det har Efsa (EU:s byrå för livsmedelssäkerhet) utvärderat så sent som i år och kommit fram till att så inte är fallet, säger Ilbäck.

Livsmedelsverket rekommenderar 600 milligram per dag i intag, men ser alltså inte att den genomsnittliga nivån, på ungefär det dubbla, skulle vara farlig.

Professor Nils-Gunnar Ilbäck vid Livsmedelsverket säger att frågan om fosfater redan är högprioriterad inom EU, men att Sverige försöker driva på ytterligare.

– Det är viktigt att se över det här så att det inte blir en onödig överkonsumtion. Därför driver vi frågan för att begränsa fosfat till livsmedel där det behövs, säger han.

Fosfat finns naturligt i de flesta livsmedel, men det används också i olika kemikalietillsatser som konsistensgivare. Det kan vara för att bevara fukt i bröd eller färg på grönsaker, eller som förtjockningsmedel för att få en viss konsistens.

Det är svårt att peka på ”fosfatfällor” livsmedelsgrupper som innehåller mycket fosfat, eftersom det kan variera mellan tillverkarna vilka som har sådana tillsatser. 

– Det är till exempel tillåtet att använda fosfater i korv, men det betyder inte att all korv innehåller det. Man måste titta på förpackningen för att veta, säger han.

Vad kan man göra för att minska intaget?

– Den som äter som genomsnittet i Sverige behöver nog inte oroa sig. Men om man är storkonsument av något livsmedel, om man dricker mycket av en viss sorts läsk till exempel, så kanske man ska titta på om just den innehåller tillsatta fosfater, säger han.

Tillsatser som innehåller fosfor

E338 Fosforsyra
E339 Natriumfosfater
E340 Kaliumfosfater
E341 Kalciumfosfater
E343 Magnesiumfosfater
E442 Ammoniumfosfatider
E450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
E451 Natrium- och kaliumtrifosfater
E452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfater
Källa: Svenska Dagbladet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.