Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Fredag den 13 ingen olycksdag

Enligt folksägen och skrock är fredagen den 13 en riktigt otursdag. Men så är det inte, visar flera undersökningar.

Enligt en olycksgranskning som försäkringsbolaget Trygg-Hansa gjort sker nästan sju procent färre skador under en fredagen den 13 än under en helt vanlig genomsnittlig dag.

– De anmälda skadorna är även tre procent lägre fredagen den 13 än under en genomsnittlig fredag, säger Johan Eriksson på Trygg-Hansa.

Bolaget har granskat de drygt två miljoner skador som anmälts till försäkringsbolaget under de senaste fem åren.

– Ska man titta på utfallet av den här granskningen så är fredagen den 13 en turdag. Men för bilägarna kan det vara en liten otursdag eftersom det har skett fler bilstölder men dagen än under andra jämförbara dagar, säger Johan Eriksson.

 Enligt Trygg-Hansas granskning sker de flesta skadorna på måndagar — det är åtminstone den dagen som angetts som skadedag.

– Förmodligen beror det på att många anger måndagen som den dag skadan skett när man inte riktigt vet när en skada inträffat under den gångna helgen, säger Johan Eriksson.

För några år sedan slog även dåvarande Räddningsverket hål på myten om denna påstådda olycksdag. En granskning av de kommunala räddningstjänsternas utryckningar visade att dessa fredagar inte var mer olycksdrabbade än andra fredagar.

• Svenskarna har sedan urminnes

• Svenskarna har sedan urminnes tider känt en viss olust inför fredagen den 13, som enligt folktron ska vara en riktigt oturs- och olycksdag.

• Det finns ingen säker källa om varför denna folktro uppstått. Det har funnits en viss rädsla för talet 13 som ses som ett magiskt tal inom folktro och magi.

• En teori varför otursdagen kopplats till fredagen den 13 grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar. När Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid matbordet. Jesus blev ju korsfäst och dog på en fredag.

• I det gamla bondesamhället undvek man att utföra tunga och farliga jobb under dessa fredagar.

• I antikens Grekland var fredag en turdag, helgad åt kärleks- och fruktbarhetsgudinnan Afrodite.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.