Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Friskare hjärta hos vegetarianer

Den som skippar kött och fisk till fördel för en vegetarisk diet löper väsentligt mindre risk för att drabbas av hjärtsjukdomar, visar brittisk forskning.

– Vegetarianer får förmodligen i sig mindre mängder mättat fett, så det verkar vettigt att de löper mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, säger Francesca Crowe, forskare i näringsepidemiologi på Oxfords universitet, till BBC.

Resultaten som publicerats i medicintidskriften American Journal of Clinical Nutrition visar att vegetarianerna i studien hade lägre blodtryck, lägre nivåer av "dåligt" kolesterol och hälsosammare vikt.

– Huvudpoängen är att dieten är en avgörande faktor för hjärthälsan, säger Francesca Crowe, forskare i näringsepidemiologi på Oxfords universitet, till BBC.

På Brittiska hjärtstiftelsen betonar man vikten av att äta en allsidig kost.

– Att välja ett vegetariskt alternativ på menyn är inte en genväg till ett friskt hjärta. Det finns en mängd vegetariska maträtter som innehåller mycket mättat fett och salt, säger dietisten Tracy Parker.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, enligt Socialstyrelsen. 2011 avled 34 666 personer till följd av hjärt- och kärlsjukdomar, vilket är en minskning jämfört med 2010 då siffran var 35 944.

Oxfordstudien

• Av de 44 561 personer som deltog i studien åt 34 procent en vegetarisk kost på daglig basis.

• Studien visar att de med vegetarisk diet löper 32 procent mindre risk att dö av eller få sjukhusvård för hjärtsjukdomar.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.