Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Fysikpriset för blått ljus

01:49. Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura är årets Nobelpristagare i fysik.

Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura delar på Nobelpriset i fysik 2014. De får det ”för uppfinningen av effektiva blå lysdioder vilka möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita ljuskällor”.

Japanska Akasaki och Amano vid universitetet i Nagoya har tillsammans med amerikanske Nakamura vid University of California utvecklat den blå lysdioden, LED-lampan, som kan skapa vitt ljus på ett energisnålt och miljövänligt sätt. Amano var doktorand hos Akasaki och Nakamura var tidigare på Nichia Chemicals som utvecklade den färdiga produkten.

Uppfinningen – så, snarare än ”upptäckt”, beskriver Nobelkommittén det – utvecklades i början 1990-talet och kom långt efter de röda och gröna. Många hade försökt få fram blåa – de skulle kunna spara stora energiresurser. ”Den vanliga glödlampan lyste upp hela 1900-talet; LED-lampan kommer att lysa upp 2000-talet”, sammanfattar Nobelkommittén det.

Församlingen förklarar att lamporna blir ständigt mer effektiva. För tillfället har de bästa nästan 20 gånger så högt ljusflöde per watt som vanliga glödlampor. I ljuset av att en fjärdedel av världens el i dag går åt belysning förstår man att det finns stora resurser att spara. Livslängden för en LED-lampa är därtill 100 gånger större än en glödlampa.

– De löste ett tidigare olöst problem, att göra perfekt galliumnitrid som var en var en förutsättning för lysdioderna. I samma laboratorium lärde man sig förstå och aktivera den nödvändiga så kallade dopningen, säger Lars Samuelson, professor i nanoteknik vid Lunds universitet, som just sysslar med lysdioder.

– Väldigt väl valda pristagare, tycker jag. Sedan tror jag också att det är väldigt bra för Vetenskapsakademien att man ger pris till sådant som allmänheten kan se ger ”the greatest benefit on mankind” som det står i Nobels testamente.

Nobelpristagarna i fysik 2014

Isamu Akasaki är 85 år gammal ochfödd i Chiran, Japan. Blev filosofie doktor 1964 vid universitetet i Nagoya, Japan. Blev professor vid Meijo University, Nagoya och hedersprofessor vid Nagoya University, Japan.

Hiroshi Amano är 54 år och född i Hamamatsu, Japan. Blev filosofie doktor 1989 vid Nagoya University i Japan och därefter professor vid universitetet.

Shuji Nakamura är 60 år född i Ikata, Japan. Blev filosofie doktor 1994 vid University of Tokushima, Japan, och professor vid University of California, Santa Barbara i USA.

Källa: Kungliga vetenskapsakademien (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.