Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 14:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gamla-stenar-och-galaxer-langt-langt-borta-kan-avsloja-universums-gatfulla-innehall/

VETENSKAP

Gamla stenar och galaxer långt, långt borta kan avslöja universums gåtfulla innehåll

Det europeiska rymdteleskopet Planck har tagit en bild av den kosmiska bakgrundsstrålningen, universums äldsta ljus, som skickades ut bara 380.000 år efter Big bang. Färgerna visar mycket små temperaturskillnader, som sedan utvecklades till dagens stjärnor och galaxer. Bilden från Planck visar att universum består av 68 procent mörk energi, 27 procent mörk materia och bara 5 procent vanlig materia.
Det europeiska rymdteleskopet Planck har tagit en bild av den kosmiska bakgrundsstrålningen, universums äldsta ljus, som skickades ut bara 380.000 år efter Big bang. Färgerna visar mycket små temperaturskillnader, som sedan utvecklades till dagens stjärnor och galaxer. Bilden från Planck visar att universum består av 68 procent mörk energi, 27 procent mörk materia och bara 5 procent vanlig materia. Foto: ESA/Planck Collaboration

Fossil av mörk materia kan finnas i berggrunden, och mycket avlägsna galaxer kan ge svar om den mörka energin. Forskare söker nya metoder för att förstå universums okända innehåll.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in