Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Geniets sista show

Sir Dr Nakamats.
Sir Dr Nakamats.

Han har noga dokumenterat allt han ätit sedan 1970 och har tre gånger fler patent än uppfinnargeniet Thomas Edison, glödlampans fader. På måndag i Stockholm håller sir Dr Nakamats kanske sitt livs sista föreläsning.

Yoshiro Nakamatsu, eller sir Dr Nakamats, fotograferar varenda måltid innan han äter den. Efteråt analyserar han hur maten påverkar honom.

– Jag började när jag var 42, och nu är jag 87, så jag har hållit på i 45 år, säger han.

Han har funnit att effekten av maten kommer efter tre dagar, och att det japanska köket är bättre än det kinesiska och det franska.

Dokumentationen gav honom IgNobel-priset 2005. Nu är han i Stockholm för att hålla föreläsningar med några andra pristagare.

I Japan är Dr Nakamats känd som uppfinnare av alltifrån disketten till papper och penna för undervattensbruk, en självförsvarsperuk och en kondom med inbyggda magneter för ökad känsla.

– Jag har gjort 3 500 uppfinningar. Jämför det med Thomas Edison. Han hade bara 1 093 patent.

Dr Nakamats har sagt att han kan leva tills han blir 144 år. Men nu har han fått prostatacancer och kommer enligt läkarna att dö innan året är slut.

– Detta kan bli min sista föreläsning. Det finns ingen bot för cancern, så jag håller på att uppfinna min egen behandling. Tre av tio delar är färdiga, de andra sju ska bli klara i slutet av veckan.

Fakta:IgNobel-turnén

Marc Abrahams, instiftaren av IgNobel-priset som belönar forskning som får dig att skratta och sedan tänka, är i Stockholm med fem pristagare:

Jaroslav Flegr, priset i folkhälsa 2014 för forskning om faran för vår mentala hälsa av att ha katt.

Sabine Begall och Pascal Malkemper, priset i biologi 2014 för upptäckten att hundar helst bajsar åt norr eller söder.

Sir Dr Nakamats, priset i nutrition 2005 för att han dokumenterar och analyserar varje måltid.

Andrea Rapisarda, management­priset 2010 för ett matematiskt ­bevis för att företag blir effektivare om personal befordras slumpmässigt.

Föreställningar måndag 30 mars

15.00 Karolinska institutet, ­Berzelius väg 3, Solna, föreläsningssal Gustaf Retzius

18.30 Boulevardteatern, Göt­gatan 73, Stockholm

Köp biljetter här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.