Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/glaciar-pa-mont-blanc-riskerar-att-kollapsa/

Vetenskap

Glaciär vid Mont Blanc riskerar att kollapsa

Planpincieuxglaciären vid italienska sidan av Mont Blanc. Foto: Comune di Courmayeur, Fondazione Montagna Sicura/AP

Italienska myndigheter har spärrat av vägar och evakuerat flera hem eftersom det finns risk att en glaciär vid Mont Blanc kan kollapsa, rapporterar The Guardian.

Experter från Fondazione Montagna Sicura, en stiftelse för bergssäkerhet, har undersökt glaciären Planpincieux vid Mont Blanc. Forskarna bedömer att det finns risk att den kollapsar och att 250.000 kubikmeter is glida av berget.

Borgmästaren i staden Courmayeur, som ligger i dalen nedanför glaciären, säger att prioriteten nu är allmänhetens säkerhet. Därför evakuerades på tisdagen flera hem och bergsstugor och vägar har spärrats av i området.

”Det här fenomenet bevisar än en gång att berget genomgår stora förändringar på grund av klimatfaktorer och därför är extra sårbart”, säger borgmästaren Stefano Miserocchi i ett uttalande enligt The Guardian.

Planpincieuxglaciären, som ligger vid Alpernas högsta berg Mont Blanc, har undersökts och kontrollerats av experter sedan år 2013 för att få svar på hur snabbt isarna smälter. Däremot kan de inte exakt förutspå när isen kommer kollapsa.

”Det finns inga empiriska modeller eller metoder som kan ge kvantitativa förutsägelser när det kommer till glaciärer med dynamik som Planpincieux”, säger Stefano Miserocchi.

År 2017 föll 50 kubikmeter is från glaciären och i september förra året lossnade stora mängder is från den närliggande glaciären Glacier de la Charpoua.

Läs mer: Klättrare lämnade roddmaskin på Mont Blanc