Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Goda resultat för långvarig psykoterapi

Långvarig psykodynamisk psykoterapi är effektivare mot vissa tillstånd än kortare terapiformer. Det visar den hittills största studien om psykoterapi.

- Det här är en välgjord studie, som visar att det finns belägg för att psykodynamisk psykoterapi faktiskt fungerar mot flera svåra tillstånd, säger Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska institutet.

De tyska forskarna Falk Leichsenring och Sven Rabung har i en så kallad metastudie granskat 23 olika studier med sammanlagt över tusen deltagare. Patienterna har fått individuell psykodynamisk psykoterapi under minst ett år eller femtio sessioner.

Forskarnas slutsats är att den långvariga psykoterapin är effektiv mot allvarliga tillstånd som personlighetsstörningar och kronisk psykisk sjukdom. Terapin hjälper också de patienter som lider av flera psykiska sjukdomar.

- Det här är tillstånd där korttidsterapier, som till exempel kognitiv beteendeterapi, inte fungerar lika bra. Problemen är mer djupliggande och kräver mer tid, säger Marie Åsberg.

Forskarna jämförde psykoterapin med bland annat kognitiv beteendeterapi (KBT), familjeterapi och viss medicinering. Effekten av den långa psykoterapin var överlägsen också en tid efter att terapin upphörde, visar metastudien som publiceras i veckans nummer av medicintidskriften Jama.

Psykodynamisk psykoterapi är fortfarande den vanligaste terapiformen i Sverige. Men KBT är på frammarsch.

- Inom den psykodynamiska psykoterapin har man hittills inte varit så intresserad av att belägga sitt arbete vetenskapligt. Därför är den här studien viktig. Den visar att detta inte är flum, utan verkligen funkar vid vissa tillstånd, säger Marie Åsberg.

Psykodynamisk psykoterapi sker i form av regelbundna samtal en till två gånger i veckan hos en utbildad psykoterapeut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.