Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gott hopp om att hejda ebolaepidemin

Nästan 8 000 människor har fallit offer för ebolan.
Nästan 8 000 människor har fallit offer för ebolan. Foto: Erik Esbjörnsson

2015 bjuder på utmaningar som ebola och klimatförhandlingar, två besök på dvärgplaneter och nyheter från partikelacceleratorn i Cern som startar igen.

Ebolaepidemin i Väst­afrika har dödat nästan 8 000 männi­skor och är den värsta någonsin. Nu finns gott hopp om att hejda den, med snabb diagnosticering och isolering av sjuka, och medi­ciner och vaccin som håller på att testas och utvecklas. Men det kommer att ta många år att utbilda nya läkare och sjukvårdare för att ersätta alla dem som själva offrat livet i kampen mot sjukdomen.

I december möts världens ledare i Paris för att komma överens om ett nytt klimatavtal. Under 2014 sa forskarna sitt i klimatpanelen IPCC:s femte rapport, och nu är det politikernas tur att omsätta kunskaperna i praktiken. Jag hoppas på ett hållbart och rättvist avtal som håller uppvärmningen under två grader vid seklets slut.

Annars finns det mycket att fira i år. Det är 100 år sedan Albert Einstein formulerade den allmänna relativitetsteorin, en fullständig teori för gravitationen. För 150 år sedan publicerade den skotske fysikern James Clerk Maxwell sina teorier om elektromagnetism, som är en förutsättning för all vår moderna teknologi. För 200 år sedan visade den franske fysikern Augustin-Jean Fresnel att ljus är vågor. Dessutom är det precis 1 000 år sedan den arabiske filosofen Ibn al-Haytham publicerade ett stort verk om optik i sju band. Därför har FN:s generalförsamling utsett 2015 till det internationella året för ljus och ljusbaserade teknologier.

Ljus, från solen, kan förhoppningsvis också väcka liv i den lilla landaren Philae på kometen 67P/Tjurjumov–Gerasimenkos yta. Vi kommer i alla fall att få mycket spännande data från moderskeppet Rosetta nu när kometen kommer att vara som närmast solen och får en fullt utvecklad svans.

Det är fler rymdäventyr på gång. I mars kommer sonden Dawn fram till dvärgplaneten Ceres, den största himlakroppen i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Den 14 juli når New Horizons som första rymdsond någonsin fram till Pluto. När sonden sköts upp i januari 2006 var Pluto fortfarande solsystemets nionde planet, men senare samma år beslöt Internationella astronomiska unionen att klassificera även den som en dvärgplanet.

Stora nyheter om små saker kan vi även vänta oss från Cern i Genève när partikelacceleratorn LHC startar igen med nästan dubbelt så hög energi som när den stängdes för två år sedan.

I Leipzig kämpar Svante Pääbo med att få fram dna från en 400 000 år gammal människa från grottan Sima de Los Huesos i Spanien. Och snart publiceras en svensk tvillingstudie med intressanta resultat om vårt immunsystem, som verkar styras mer av miljön än av gener.

Några saker ser jag själv extra mycket fram emot under 2015. Filmerna ”The Imitation Game” om kodknäckaren Alan Turing, och ”The Theory of Everything” om kosmologen Stephen Hawking, har båda svensk premiär i januari. I slutet av mars håller IgNobelprisets instiftare Marc Abrahams och fyra av pristagarna föreläsningar i Stockholm. Och så har jag en liten förhoppning om att forskarnas vassaste gensax CRISPR/Cas belönas med ett Nobelpris i år. I så fall är en av pristagarna Emanuelle Charpentier vid Umeå universitet.


Politik: Globala och nationalistiska ideal prövas alltmer
Sverige är på väg att bli som andra länder i Europa, med motsättningar mellan storstäder och småorter och ett nationalistiskt parti i parlamentet. Läs mer.

Tre saker som händer under året

1 Teknikutvecklingen har revolutionerat biologin, och vi kan vänta oss massor av nya kartläggningar av dna hos olika organismer under året.

2 12-16 februari. Den årliga stora vetenskapskonferensen AAAS som i år hålls i San Jose i Kalifornien.

3 30 november–11 december. Klimattoppmötet Cop 21 i Paris, där världens länder ska förhandla fram ett nytt klimatavtal som ska gälla från år 2020.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.