Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Båten till Hogwarts

Illustration: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Tre elever från trollkarlsskolan Beauxbatons och tre från skolan Durmstrang kommer för att besöka Hogwarts. Från tågstationen i Hogsmeade kan de bara ta sig till skolan med båt över sjön, eftersom alla andra vägar är spärrade av dementorer. De har en båt som rymmer två personer, och den färdas bara över sjön när någon sitter i den – de besökande eleverna kan alltså inte trolla en tom båt fram och tillbaka över vattnet.

Eleverna från Beauxbatons är mycket misstänksamma mot Durmstrangeleverna, och ingen av dem går med på att finnas någonstans där det finns fler elever från Durmstrang än från Beauxbatons.

Hur ska alla sex eleverna komma fram till Hogwarts?

Klicka här för lösningen

 

 

Klarar du av att lösa de tidigare gåtorna?

Gunthers gåta: De falska silversiklarna

Gunthers gåta: Svartalfen Griphook

Gunthers gåta: Den läckande kitteln

Gunthers gåta: Spöket vid Hogwarts

Gunthers gåta: Den förtrollade labyrinten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.