Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Bellatrix Lestranges trolldryck

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Bellatrix Lestrange har långtråkigt. Hon får inte lämna Malfoys herrgård, och beslutar sig för att roa sig lite med fångarna i fängelsehålan i källaren.

Hon tar med sig tre bägare med trolldryck, en röd, en blå och en svart, och ställer dem framför Luna.

”Två av de här trolldryckerna innehåller ett dödligt gift, men den tredje är helt ofarlig”, säger hon. ”Luna, lilla vän, du måste välja en och dricka upp den. Väljer du en giftig dryck kommer du att dö omedelbart. Väljer du den ofarliga lovar jag att släppa er fria allihop, redan i kväll. Vägrar du att dricka kommer jag i stället att döda er allihop.”

Med darrande händer tar Luna bägaren med den blå drycken.

”Hm, ett intressant val”, ler Bellatrix. ”Men innan du dricker ska du få ett val till. Jag kan avslöja att den svarta trolldrycken är giftig.”

För att visa att det stämmer tar Bellatrix bägaren med den svarta drycken, går fram till en fångad husalf, tvingar upp hans mun och häller ner drycken i halsen på honom. Han hostar till, faller ihop på golvet, och slutar andas.

”Nu, Luna min vän, får du välja. Vill du dricka den blå drycken i bägaren du håller i, eller vill du ändra dig och dricka den röda drycken?”

Spelar det någon roll hur Luna väljer?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.