Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Den läckande kitteln och galleonen som försvann

Illustration: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Harry, Ron och Hermione tar in på Den läckande kitteln och får varsitt rum. På morgonen betalar de tio galleoner var för rummen, alltså 30 galleoner, till tandlöse Tom i baren. Men när de gått ångrar sig Tom, och tycker att 25 galleoner gott kan räcka för de tre rummen.

Läs mer: Gunthers gåta – Överlistar du spöket vid Hogwarts?

Han ger fem galleoner till Stan Shunpike, konduktör på den förtrollade Nattbussen, för att ge till Harry, Ron och Hermione. Stan letar reda på dem, men tycker att det är för besvärligt att dela fem galleoner på tre, så han ger Harry, Ron och Hermione en galleon var och behåller två för sig själv.

Nu har Harry, Ron och Hermione betalat nio galleoner var för rummen, alltså tillsammans 27 galleoner. Stan Shunpike behöll 2 galleoner. 27 + 2 är 29.

Vart tog den 30:e galleonen vägen?

Klicka här för lösningen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.