Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Dobbys hemliga uppdrag

Illustration: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Husalfen Dobby har fått ett hemligt uppdrag från Albus Dumbledore. Han ska överlämna ett viktigt meddelande till de goda jättarna som gömmer sig i vildmarken utanför Minsk. För att inte bli upptäckt av trolldomsministeriet kan han bara färdas till fots, och det tar tre dagar för en husalf att gå från Minsk till jättarnas gömställe, och tre dagar att gå tillbaka.

Men en husalf orkar bara bära med sig mat som räcker i fyra dagar, och det finns ingenstans att få tag i husalfsmat i den vitryska ödemarken. Hur många andra husalfer måste Dobby minst ha med sig för att klara vandringen fram och tillbaka till Minsk på sex dagar utan att någon av dem svälter ihjäl? Varje husalf äter en dagsranson varje dag, och de kan också ge mat ur sin packning till varandra. Ingen av dem får lämna Minsk två gånger, och ingen får lämnas utan mat i ödemarken. Förtydligande: det går inte heller att gömma mat i vildmarken. Den kommer snabbt att bli uppäten av vilda djur.

 

Klicka här för lösningen

 

Klarar du av att lösa de tidigare gåtorna?

Gunthers gåta: Flykten från Azkaban

Gunthers gåta: Familjen Dursleys vindslampa

Gunthers gåta: Båten till Hogwarts

Gunthers gåta: De falska silversiklarna

Gunthers gåta: Svartalfen Griphook

Gunthers gåta: Den läckande kitteln

Gunthers gåta: Spöket vid Hogwarts

Gunthers gåta: Den förtrollade labyrinten

Gunthers gåta: Vem är vem av bröderna Weasley?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.