Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 12:54 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gunthers-gata-dumbledores-fodelsedagspresent/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Dumbledores födelsedagspresent

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Albus Dumbledore ägnade större delen av sitt liv åt Hogwarts, och var skolans rektor ända tills han dog, 116 år gammal.

Många år tidigare ville några elever uppvakta honom på hans födelsedag. De bestämde sig för att ge honom lika många chokladgrodor som antalet år han skulle fylla. 

"Hur gammal är du?", frågade de.

"Det vill jag inte avslöja", svarade Dumbledore, "men när jag har fyllt år kommer jag att bli en tredjedel äldre än er trolldryckslärare, professor Snigelhorn."

Eleverna gick till Snigelhorn, och frågade honom hur gammal han var.

"Det kan jag naturligtvis inte säga. Men jag måste erkänna att jag är en tredjedel äldre än professor Sprout i örtläran", svarade Snigelhorn.

Eleverna fortsatte ut till växthusen för att ta reda på hur gammal professor Sprout var.

"Min exakta ålder får ni inte veta, men jag är en tredjedel äldre än professor Sinistra", svarade hon.

Vid nästa lektion i astronomi frågade eleverna professor Sinistra hur gammal hon var.

"Att ni inte skäms!", svarade hon. "Här har jag undervisat er i astronomi i fyra år, och ni kan inte räkna ut det själva? För att förstå astronomi måste man också kunna lite grundläggande matematik!"

Alla pratade om sina och de andras åldrar i helt antal år.

Hur många chokladgrodor köpte eleverna till Dumbledore?

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.