Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Flykten från Azkaban

Grafik: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor.

Har du vad som krävs för att lösa dem?

Fem dödsätare sitter fångna i trollkarlsfängelset Azkaban. Det är inte längre dementorer som vaktar där, utan mänskliga fångvaktare. Alla fem fångarna har listat ut hur de ska ta kunna rymma från fängelset, men allihop hade med sig en husalf när de greps, och de vill inte lämna Azkaban utan sin husalf.

Fångvaktarna har placerat två husalfer i högsta tornet och tre i valven längst ned i källaren. Ingen av fångarna vet var hennes egen husalf finns, men eftersom de fem dödsätarna avskyr varandra och inte längre talas vid har fångvaktarna utan betänkligheter avslöjat för var och en av fångarna var alla de andra husalferna sitter.

Under dagen är fångarna alltid övervakade, så de kan bara rymma på natten. De skulle inte hinna leta både i tornet och i källaren när de rymmer, så ingen av dem kommer att rymma innan hon är helt säker på var hennes egen husalf finns. På morgonen kan alla fångarna se om någon av de andra har rymt under natten. Ingen magi, vare sig trollkarlsmagi eller husalfsmagi, fungerar på Azkaban. 

En morgon råkar en av vakterna säga, inför alla fångarna, att det är så besvärligt att både behöva gå upp i tornet och ner i källaren med mat till husalfer varje dag. 

Efter hur många nätter senare har alla fångarna rymt?

Klicka här för lösningen

 

 

Klarar du av att lösa de tidigare gåtorna?

Gunthers gåta: Familjen Dursleys vindslampa

Gunthers gåta: Båten till Hogwarts

Gunthers gåta: De falska silversiklarna

Gunthers gåta: Svartalfen Griphook

Gunthers gåta: Den läckande kitteln

Gunthers gåta: Spöket vid Hogwarts

Gunthers gåta: Den förtrollade labyrinten

Gunthers gåta: Vem är vem av bröderna Weasley?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.