Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Gasten på vinden

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Mrs Weasley har tröttnat på gasten som härjar i Kråkboet. 

Han håller till uppe på vinden, bakom en av de sju dörrarna på ena sidan av en lång korridor, och varje kväll flyttar han från ett dörr till dörren intill, antingen ett steg åt höger eller åt vänster. När han står bakom den första eller den sista dörren i korridoren kan han bara flytta sig åt ett håll nästa natt.

Mrs Weasley måste fånga honom exakt vid midnatt, och kan därför bara prova att öppna en dörr varje natt.

Hur många nätter behöver Mrs Weasley minst för att vara helt säker på att fånga gasten? 

Klicka här för lösningen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.