Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Ginnys kedja

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Klicka här för lösningen

Ginny Weasley behöver en lång kedja att linda runt sin pygmépuff Arnolds bur för att skydda honom mot trädgårdstomtarna som gärna vill komma åt honom.

I boden i trädgården hittar hon flera korta kedjestumpar. En är 2 länkar lång, en med 3 länkar, en med 4 länkar, en med 5, en med 6, en med 7, en med 8 och en med 9 länkar.
Ginny vill sätta ihop dem till en enda lång kedja med 44 länkar. Men att öppna och sätta ihop en länk är svårt och besvärligt.

Vilket är det minsta antal länkar Ginny behöver öppna och sätta ihop igen för att få ihop alla bitarna till en lång kedja med 44 länkar?

 

Klicka här för lösningen

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.