Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Gunthers gåta: Ginnys vikter

Other: Elin Lindwall

DN:s vetenskapsredaktör, civilingenjör, disputerad i partikelfysik, samt deltagare i SVT:s ”Genikampen”, utmanar dig med sina egna gåtor. Har du vad som krävs för att lösa dem?

Ginny har sex vikter för att väga ingredienser i lektionerna i trolldryckslära. Vikterna ser likadana ut, och väger 1, 2, 3, 4, 5 och 6 gram.

En morgon när hon packar upp sina saker i klassrummet upptäcker hon att någon verkar ha lossat på vikternas etiketter och satt dit dem igen. Hon misstänker starkt att någon av hennes bröder försöker lura henne. Professor Snape kommer alldeles strax, och hon hinner bara göra två vägningar på balansvågen innan lektionen börjar.

Hur ska hon komma fram till om etiketterna sitter på rätt vikter eller inte?

Klicka här för lösningen

 Gåtan har inspirerats av Paul Vaderlind.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.